Izvor: B92, 24.Nov.2020, 16:22

Nova realnost - isti kancer

Nova realnost - isti kancer

Od početka pandemije prouzrokovane koronavirusom, dve trećine onkoloških bolesnika otkazalo je svoje preglede kod lekara, a za 69 odsto je smanjen broj pacijenata koji zbog sumnje na neku malignu bolest zatraže hitnu pomoć lekara, pokazuju podaci Evropskih udruženja onkoloških pacijenata.

Nema preciznih podataka koliko ljudi u Srbiji nije došlo na pregled kod onkologa tokom vremena korone, iako se zna da svake godine imamo oko 40.000 novootkrivenih pacijenata od neke vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << karcinoma.

Međutim, kako u Srbiji, tako i u ostatku sveta lošu statistiku obolevanja od malignih bolesti pogoršala je trenutna epidemija koronavirusa, koja je bacila senku na ostale bolesti i pacijente koji od njih boluju, iako su lekari činili napore da im u vreme krize izazvane ovim virusom posvete punu pažnju.

Okolnosti su nove, pravila ponašanja su potpuno drugačija, ali borba protiv raka se ne menja. Upravo zbog svega toga su Udruženje pacijenata za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", u partnerstvu sa Forumom pacijenata Srbije, pokrenuli edukativnu nacionalnu inicijativu "Nova realnost, isti kancer". Kampanju podržavaju i brojne stručne organizacije predvođenje Udruženjem medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženjem ginekologa-onkologa Srbije (UGOS). Cilj inicijative je motivacija pacijenta da svoju borbu sa karcinomom stave na prvo mesto, ali i prilika da se ohrabri zdravstveni sistem kako bi onkološkim pacijentima obezbedio uslove za kontinuitet u pravovremenom otkrivanju bolesti, odgovarajuće lečenje i praćenje bolesti.

"Virus kovid 19 je od marta meseca do danas značajno opteretio sve medicinske sisteme. Ovo je posebno pogodilo onkološke pacijente koji najčešće iz straha, ali i zbog ograničenosti sistema nisu dolazili na svoje prve ili redovne preglede. Rezultat toga je i do šest puta manje novootkrivenih onkoloških bolesti nego prošle godine u celom svetu. Da nakon teške korona krize ne bismo imali još težu onkološku krizu, veoma je važno da pacijenti nastave redovno svoje terapije i kontrole, da dolaze na prve preglede ako sumnjaju na neku bolest i da im donosioci odluka i zdravstveni sistem omoguće što bezbednije lečenje i posebne uslove prustupa lekarima", apeluje Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

"U sudaru sa karcinomom u Srbiji svake godine nestane grad veličine Topole ili Aranđelovca. Vоdеći uzrоci оbоlеvаnjа i umirаnjа оd rаka u nаšој zеmlji gоtоvо su idеntični kao i u većini evropskih zemalja. Muškаrci u nаšој srеdini nајvišе оbоljevaju оd karcinoma plućа, debelog creva i prоstаtе, dok je kоd žеnа mаligni prоcеs nајčеšćе lоkalizovan nа dојci, plućimа, debelom crevu i grliću mаtеricе. Udruženje "Progovori" se godinama bori sa rakom jajnika, ni tu cifre nisu ohrabrujuće. Svake godine oboli oko 800 žena, a umre više od 450. Ipak, ova godina je specifična, drastično se smanjio broj novoobolelih žena, a svi znamo da je to u stvari nemoguće. Žene zanemaruju simptome, ne odlaze kod ginekologa, a mnoge nažalost prekidaju postojeće terapije. Slično je i kod drugih onkoloških pacijenata. To pod hitno moramo da zaustavimo, bez kontinuirane borbe protiv raka uskoro ćemo se suočiti sa nesagledivim posledicama", objašnjava Gorica Đokić, predsednica Udruženja pacijenata za borbu protiv raka jajnika „Progovori".

Prema dostupnim podacima (IJZS, Batut), u Srbiji se godišnje registruje oko 6.700 novoobolelih od karcinoma bronhija i pluća. Procenjuje se da je ukupan broj dijagnostikovanih karcinoma pluća u prvoj polovini 2020. godine u Srbiji, za čak 35 odsto manji u odnosu na isti period 2019. godine. To znači da je više od 1.000 pacijenata koji su imali simptome bolesti ostalo bez dijagnostikovanje bolesti, a samim tim i bez adekvatnog i pravovremenog lečenje. Postavljaju se pitanja: "Koliko su ti pacijenti zakasnili sa terapijom? Možemo li to nekako nadoknaditi? Kako ubuduće, u uslovima pandemije, omogućiti da kancer pluća bude pravovremeno dijagnostikovan?", pita Olja Ćorović, predstavnica Udruženja "Punim plućima".

"Osim visoke stope smrtnosti od vodećih malignih tumora, dodatni klinički problem su neprihvatljivo veliki procenti odmaklih, ali i metastatskih tumora u času dijagnoze. Skrining programi za tumore dojke, grlića materice i debelog creva su u toku, na Listu lekova RFZO uvršteni su mnogi inovativni, veoma efikasni lekovi za različite maligne tumore. Naša je akcija jasna – rano otkrivanje, ali i unapređeno lečenje odmaklih formi bolesti. Ono što pacijenti i sami pitaju je dostupnost dijagnostike, i tu sigurno ima mesta za poboljšanja, poput povećanja CT i MRI dijagnostičkih pregleda za sve, pa i za onkološke pacijente. Svedoci smo velikog strpljenja pacijenata u obezbeđivanju rezultata testiranja na Covid-19 pre prijema u bolnicu. Svakako da i tu ima mesta za veću sistemsku pomoć, da se omogući neka vrsta prioriteta u testiranju i dobijanju rezultata. Onkološka zajednica je pokazala da može sa uspehom da pruža lečenje pacijentima u veoma komplikovanim uslovima. I zato savetujemo svima da ne odlažu javljanje lekaru i početak lečenja, onkološke institucije su sve do sada izdržale nalete pandemije. Sigurno ćemo uraditi sve da obezbedimo našim pacijentima nasmetano lečenje i nadalje i da ih zaštitimo od agresivne pandemije, dok su na lečenju", istakao je prof. dr Davorin Radosavljević, medikalni onkolog.

Nastavak na B92...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.