Niže kamate, brzi keš krediti, produženi grejs period: Šta su korona i moratorijum doneli građanima Srbije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2020, 23:27

Niže kamate, brzi keš krediti, produženi grejs period: Šta su korona i moratorijum doneli građanima Srbije?

Banke koje su u protekla tri meseca svojim klijentima omogućile moratorijum na kredite počele su, odmah nakon isteka zastoja u otplati, klijentima da nude različite mogućnosti za dalju saradnju.

Reprogram kredita, manje kamate, grejs period, brzi keš, kartica sa popustima... Sve ovo danas je mnogo lakše dobiti nego ranije jer su banke u situaciji da im je važan i svaki klijent i svaki dinar. Recept je pritom jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - javite se bankaru i pokušajte napraviti dogovor.

Iako nema dodatnih mera na nivou celog sektora, a bankari tvrde da takvih razgovora nije ni bilo, bankama je ipak ostavljena mogućnost da u direktnom kontaktu sa klijentima dogovore nove olakšice.

Najčešće je reč o standardnim procedurama koje se aktiviraju kada klijenti zapadnu u krizu ili imaju problem sa redovnom otplatom, ali nije nemoguće dogovoriti i beneficije koje su u nekim periodima bile i nezamislive.

Klijentima koji su ocenjeni kao rizičniji i koji bi mogli biti u problemu da na vreme otplaćuju svoje obaveze, banke danas prvo nude restrukturiranje kredita. U paketu je moguće i produženje perioda otplate, a to za sobom automatski povlači i niže mesečne rate.

Onima koji ostanu bez posla, zbog korona krize, neke banke nude grejs period, odnosno neku vrstu produženog moratorijuma u kome se obračunava samo kamata. U tom slučaju moguće je dogovoriti zastoj od mesec, dva, pa i duže.

Oni koji nisu problematični klijenti mogu da pregovaraju sa bankom i o nižoj kamati. Šansa je veća ukoliko imate dokaz iz druge banke koja vam je spremna da u slučaju prelaska spusti kamatu. U slučaju stmbenih kredita na ovaj način u svojoj banci moguće je spustiti kamatu i za jedan procentni poen.

Takođe, mnogi bankari omogućavaju i takozvani "brzi keš", gotovinske pozajmice od 500 do nekoliko hiljada evra, a koja ne zahtevavaju previše dokumentacije ili dolazak u ekspozituru.

Dobrim klijentima banke takođe nude produženi moratorijum ili dodatne kartice, eventualno popuste za kupovinu u kompanijama sa kojima banka ima sklopljene sporazume.

- Nivo kredita možda nije pao, statistički gledano, ali razlog tome je zastoj od 3 meseca, gde niko nije otplaćivao svoje obaveze. Ipak, procena je da je pala tražnja za kreditima, što je sasvim u skladu sa situacijom - objašnjava Dušan Uzelac, ekonomista i osnivač portala "Kamatica".

On pojašnjava da među bankarskim klijentima postoje dve grupe ljudi.

- Prvu čine oni koji se lako odlučuju da uđu u dug i radije bi da uzmu zajam i preguraju trenutno stanje, ali njima banke teško odobravaju pozajmice jer su problematični. Druga grupa su oni koji mogu sebi da dozvole podizanje kredita, ali su oni proteklih meseci mnogo oprezniji i ne odlučuju se tako lako na kredite, jer ne mogu da predvide dešavanja - ističe naš sagovornik i dodaje da tako bankarima ostaje najmanja grupa onih koji "moraju i mogu da priušte kredit".

Najnoviji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije za maj 2020. godine pokazuje da su ukupni krediti stanovništu u maju ove godine iznosili nešto više od 1.091 milijardi dinara, što je 91 milijardu dinara više u odnosu na maj 2019. i skoro 20 milijardi više u odnosu na mart ove godine, kada je počela kriza sa pandemijom korona virusa.

Najviše su odobravani gotovinski krediti – ukupno 514,79 milijardi dinara i stambeni i krediti za adaptaciju – 435,46 milijardi dinara.

Kada je reč o krediti pravnim licima i preduzetnicima, na kraju maja ove godine ukupan iznos zajmova ovoj kategoriji klijenata bio je 1.573 milijardi dinara, što je skoro 200 milijardi više u odnosu na maj 2019. i oko 30 milijardi više u odnosu na mart 2020.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.