Niški Prekršajni počinje suđenje bez kontakta, Vlada isto predlaže i drugim sudovima

Izvor: JužneVesti.com, 03.Apr.2020, 08:21

Niški Prekršajni počinje suđenje bez kontakta, Vlada isto predlaže i drugim sudovima

Da bi izbegli mogućnost zaraze virusom korona, u Prekršajnom sudu u Nišu sudiće se video-vezom, okrivljeni će biti na ulazu, a sudija u sudnici. Vlada Srbije uredbom je propisala da se i u krivičnom postupku sudi preko zvuka i slike, a Zaštitnik građana poziva da se ispoštuje pravičnost suđenja za sve.

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković kaže da ovim projektom “suđenja na daljinu” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << žele da zaštite sudije i službenike koji dežuraju non-stop, a imaju dnevno i po 10 privođenja.

Ovim će biti zaštićeni. Nema ulaska gore. Stranke završavaju sve na ulazu, saslušavaju se preko video-veze i tu se završava sve. Neće imati kontakt sa sudijom i zapisničarem - objašnjava Marković.

Slično rešenje Vlada Srbije predložila je i za krivične postupke u prvostepenim sudovima, uredbom donetom pre par dana.

Kada predsednik veća, odnosno sudija pojedinac, nađe da je obezbeđenje prisustva optuženog koji se nalazi u pritvoru na glavnom pretresu otežano, zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, može odlučiti da se učešće okrivljenog na glavnom pretresu obezbedi putem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike, ako je to s obzirom na tehničke uslove moguće - navodi se u uredbi.

Povodom ove uredbe Vlade i suđenja Skajpom oglasio se i Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji podseća na neophodnost poštovanja prava okrivljenih, kao što je pravo na pravično suđenje.

Potrebno je da Ministarstvo pravde preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se omogućio pristup alternativnim sredstvima i načinima komunikacije (Skype) između okrivljenog i branioca u posebnoj prostoriji, bez prisustva trećih lica, uz vršenje nadzora samo gledanjem, a ne i slušanjem, bez ograničenja trajanja komunikacije na 30 minuta, u cilju stvaranja neophodnih uslova za obavljanje poverljivog razgovora i pripremanja odbrane okrivljenog - naveo je Pašalić.

Podsetimo, prošlog petka u Dimitrovgradu održano je prvo suđenje Skajpom zbog kršenja samoizolacije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.