Niš drugi po broju obolelih od korone, u Srbiji 384 osobe pozitivne na novi virus

Izvor: JužneVesti.com, 25.Mar.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš drugi po broju obolelih od korone, u Srbiji 384 osobe pozitivne na novi virus

Shodno vrećem broju testiranih, porastao je i broj osoba kod kojih je potvrđen virus korona, pa sada u Srbiji ima ukupno 384 detektovanih slučajeva, a hospitalizovano je 203, saopštio je epidiolog Preadrag Kon. U poslednja 24 sata 81 pacijent je bio pozitivan na novi virus. Jedno od tri “žarišta” je Niš, pošto je kod 40 ljudi u ovom gradu test na koronu bio pozitivan.

Kao grad sa najvećim brojem stanovnika, Beograd ima i najviše zaraženih, a epidemiolozi smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da je prestonica Srbije izložena najvećem riziku. Drugi po broju obolelih je Niš. U Kliničkom centru u ovom gradu trenutno je 18 zaraženih, od čega je četvoro na respiratoru.

Još uvek vidimo tačno ko je od koga zaražen i još uvek to kontrolišemo. Odlučili smo se za sistem da svaka teža respiratorna infekcija bude testirana. Ulazimo u četvrtu nedelju i moramo razmišljati da je mnogo važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Nismo neuspešni, tačno smo nedelju dana “zaradili”. Kada se uporedi sa Italijom, Italija je u ovo vreme imala i te kako umrlih - ispričao je Kon.

Više je onih koji se testiraju, s obzirom na to da su juče testirane 94 osobe, a danas 245, ali zamenica direktora Klinike za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da to i dalje nije “masovno testiranje”, kakvo je najavljivano.

Ne navodi kada će tačno ono početi, ali kaže da će prvi “na udaru” biti oni koji su bili u kontaktu sa obolelima. Nevezano za to imaju li simptome ili ne, svako ko bude pozitivan na covid 19 biće smešten u neki od objekata koji se pripremaju upravo za ove slučajeve, a među predlozima je i niška hala “Čair”.

Slike beogradskog Sajma, gde su pripreme da primi najlakše pacijente u jeku, zabrinule su građane, jer su u njemu trenutno samo kreveti.

Uslovi će biti mnogo bolji, moći će među sobom da komuniciraju. Imaće i mobilne telefone. To će biti osobe pozitivne na korona virus, i biće tu dok im se ne urade dva nalaza koja budu negativna. Imaće zdravstveni nadzor, biće tamo zdravstveni radnici. Biće dobra vest ako nekome kažu da ide na Sajam, jer će to znači da ima blagu kliničku sliku. Biće u obavezi da idu tamo - pojasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da broj zaraženih zdravstvenih radnika ne zna, ali da oni nisu zaraženi na svojim radnim mestima, već da su to bili kontakti iz inostranstva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U IZOLACIJI 218 OSOBA: U Gornjem Milanovcu nema novoobolelih od korone

Izvor: Kurir, 26.Mar.2020, 13:12

U Gornjem Milanovcu nije registrovan nijedan slučaj novoobolelih od korona virusa u poslednja 24 sata, a u izolaciji se nalazi 218 osoba, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.