Niš: Pripremaju se novi trijažni centri za prijem pozitivnih na Kovid 19

Izvor: RTS, 08.Apr.2020, 16:06

Niš: Pripremaju se novi trijažni centri za prijem pozitivnih na Kovid 19

U privremenoj bolnici u Nišu, u sportskoj hali „Čair“, trenutno je smešten 141 pacijent, od ukupno 256 mesta. Tu se smeštaju pacijenti iz više gradova jugoistočne Srbije, kako očekuju nadležni, kapacitet hale biće popunjen sutra.
Ubrzano se popunjavaju prostorije u hali „Čair" predviđene za pacijente kod kojih je potvrđen virus >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korona, kaže koordinator niškog Kliničkog centra za privremenu bolnicu doktor Goran Stanojević. Spremne su i školske sale u Nišu.

„Svi koji dolaze sa strane moraju da prođu naš trijažni centar Infektivne klinike da bi naši kliničari procenili. Mi verujemo našim kolegama, ali da bi se procenilo da se nije nešto promenilo od vremena dolaska i da li je taj pacijent za halu", kaže dr Goran Stanojević, koordinator KC Niš za privremenu bolnicu.
„Priprema se studenski dom pored Kliničkog centra, tu je kapacitet oko 200 smeštaja. Tu je i Dom učenika  koji ima oko 240 i učenički dom u Kosovkoj ulici sa oko 50-ak mesta" ističe Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Za Nišlije je trijažni centar u Domu zdravlja, tu se javljaju ukoliko imaju simptome, čekaju rezultate i dalje upućuju u privremenu bolnicu ili Klinički centar.
„U Domu zdravlja testiramo one koji imaju lakše ili srednje simptome. Sve one koji imaju teške, na primer upalu pluća oni se upućuju u Infektivnu kliniku koja je u obavezi da ih testira. Algoritam više ne prepoznaje kućnu izolaziju", naglašava Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja u Nišu.

Već su zatvoreni parkovi i izletišta u Nišu, a gradski štab naredio je zatvaranje i keja pored Nišave.
Posle informacija koje smo dobili od radnika kompanija "Jura" u "Šinvon" u Nišu, da ih je poslodavac obavestio da počnu sa radom, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na konferenciji za novinare rekao da predstavnici Instituta za javno zdravlje procenjuju stanje u tim kompanijama. Posle zaključka Insituta, gradski štab će doneti odluke koje će morati da se poštuju, rekao je gradonačelnik Niša.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U hali "Čair" slobodno još oko 20 kreveta, najmlađi pacijent 19-godišnjak

Izvor: JužneVesti.com, 09.Apr.2020, 13:40

Ukupno 232 pacijenta sa virusom korona zbrinuta su u improvizovanoj bolnici niške hale "Čair", što je skoro 100 više nego juče, kaže doktor Goran Stanojević, a od njih najmlađi pacijent ima 19, a najstariji 78 godina. U Nišu ima još nekoliko spremnih privremenih bolnica, ali nije poznato gde...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.