Naučnici izrazili zabrinutost tvrde da se pojavila nova nevidljiva verzija omikrona

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 18:19

Naučnici izrazili zabrinutost tvrde da se pojavila nova "nevidljiva" verzija omikrona

Naučnici tvrde da su identifikovali "stelt" ili "nevidljivu" verziju omikronske varijante koronavirusa koja se, kako kažu, ne može razlikovati od drugih varijanata PCR testovima.

Varijanta 'stelt' ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje posebna genetska promena koja omogućava upotrebu laboratorijskih PCR testova kao sredstva za otkrivanje verovatnih slučajeva infekcije, prenosi Gardijan.

Ova verzija se i dalje otkriva kao koronavirus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svim uobičajenim testovima i može se identifikovati kao verzija omikronskog genomskog testiranja, ali verovatni slučajevi infekcije nisu otkriveni rutinskim PCR testovima koji daju brže rezultate.

Naučnici kažu da je prerano znati da li će se novi oblik omikrona širiti na isti način kao i standardna varijanta ovog soja, ali kažu da je „nevidljiva“ verzija genetski drugačija i da bi se stoga mogla drugačije ponašati.

'Stelt' verzija je prvi put primećena među genomima virusa dostavljenim poslednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali se možda već proširila.

Otkriće novog oblika omikrona podstaklo je istraživače da podele varijantu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetu u Londonu, rekao je da je 42 odsto, ili oko šest odsto od 709 omikronskih genoma podnetih Globalnoj inicijativi za deljenje zaraznih bolesti (GISAID) za njenu bazu podataka, genom BA.2.

Nova "zabrinjavajuća varijanta"

"Postoje dve verzije unutar omikrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski različite. Te dve verzije mogu da se ponašaju drugačije", rekao je Balu.

Naučnici koriste analizu celog genoma da bi potvrdili koja je varijanta izazvala infekciju koronavirusom, ali PCR testovi ponekad mogu dati indikaciju.

Približno polovina PCR testova u Velikoj Britaniji, na primer, traži tri gena u virusu, ali je omikron, kao i alfa varijanta pre njega, bio pozitivan na samo dva od njih.

To je zato što omikron, kao i alfa, sadrži genetsku promenu zvanu delecija u genu S ili spajk. Greška znači da PCR testovi koji pokazuju takozvani "neuspeh u ciljanju S gena" verovatnije ukazuju na infekciju omikronom.

Nezvanično, međutim, neki naučnici i istraživači novu verziju nazivaju "stelt omikronom", ili nevidljivim omikronom, jer ne postoji brisanje koje omogućava PCR testovima da ga otkriju kao takvog.

Velika nepoznanica je, međutim, kako je nastala nova verzija. Iako spada pod varijantu omikrona, toliko je genetski raznolik da se može kvalifikovati kao nova "zabrinjavajuća varijanta" ako se pokaže da se brzo širi.

Činjenica da se dve verzije, BA.1 i BA.2, koje se pojavljuju brzim tempom i sa uobičajenim mutacijama, "zabrinjava" prema ovom naučniku i sugeriše da nadzoru javnog zdravlja "nedostaje veliki deo slagalice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.