Najstariji čine 15 odsto obolelih, manje nego u drugim zemljama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 16:56

Najstariji čine 15 odsto obolelih, manje nego u drugim zemljama

Najstariji građani čine 15 odsto od svih obolelih od virusa korona, što je značajno manje u odnosu na druge zemlje, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

"Osnovni efekat mera koje smo uveli, kada je u pitanju zabrana kretanja najstarijih članova populacije, je u njihovoj smanjenoj učestalosti u ukupnoj strukturi obolevanja. Oni učestvuju sa 15 odsto, što je značajno manje u odnosu na druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, veća je verovatnoća da dođe do komplikacija i smrtnih ishoda, ukoliko oboli osoba u toj životnoj dobi.

To potvrđuju i zapažanja u drugim delovima sveta, dodala je ona.

Kisić je rekla da u poslednje tri nedelje beležimo unos virusa u gerijatrijske centre, što je, ističe, moglo da se spreči, ali je ipak navela da je srećna okolnost što se to desilo sada, kada je došlo do slabljenja, jer da se desilo na početku, smrtnost bi sigurno bila veća, što je bio slučaj u mnogim zemljama širom Evrope.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da taj procenat ili broj najstarijih koji su oboleli  biti nešto zbog čega se nećemo stideti.

"Biće više desetina puta niži nego u Evropi", rekao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.