Nadležni tvrde da je Niš bolji u drugom piku korone i da će spremniji dočekati drugi talas

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2020, 18:06

Nadležni tvrde da je Niš bolji u drugom piku korone i da će spremniji dočekati drugi talas

Da je epidemiološka situacija u Nišu u ovom, kako su ga nazvali drugom piku prvog talasa, bolja nego nego u prvom, slažu se epidemiolog Branislav Tiodorović i premijerka Ana Brnabić. Zdravstveni sistem je uzeo vazduha, ali je virus korona i dalje tu i treba poštovati sve mere, poručuju, a ako građani i dalje budu disciplinovani bićemo spremniji za novi talas na jesen.

Niš je od početka epidemije korone prolazio kroz različite faze - bilo je nedelja kada su lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << upozoravali da je zdravstveni sistem pred pucanjem, ali i dana kada nije bilo novoobolelih. Medicinari su posle skoro 5 meseci već "istrenirani" za borbu sa koronom, ali i umorniji, jer i dalje Klinički centar na lečenju ima građane iz čitavog regiona.

Premijerka i epidemiolog se slažu da je u Nišu bolje nego u prvom piku epidemije; foto: Vanja Keser Zaključak nadležnih je da je Niš u ovom drugom piku prvog talasa epidemije mnogo bolje prošao nego u prvom. Premijerka Ana Brnabić kaže da to znači da su građani disciplinovaniji i da ćemo zato spremniji dočekati jesen.

Sa takvom ocenom slaže se i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Juče smo imali od 386 testiranih imali 72 pozitivna, pri tom je to rezultat ciljanog testiranja onih koji imaju tegobe i koji su bolesni. Testiranje zdravih i onih koji nemaju tegobe pomaže da se nađu kontakti - kaže Tiodorović.

Situacija je bolja i u Kliničkom centru, gde ima 200 slobodnih postelja koje odmah mogu biti na raspolaganju, kaže Tiodorović, a ukoliko bude potrebno taj broj može i da se udvostruči.

Tiodorović kaže da zdravstveni sistem jeste “uzeo vazduha”, ali da to ne znači da i dalje ne radi pod teškim uslovima i pod velikim opterećenjem.

Mirnija situacija očekuje se u avgustu, ali pojašnjava da je to moguće samo uz potpunu disciplinu, poštovanje zaštitnih mera, solidarnosti, samozaštite i samosvesti.

Sve to je potrebno i da budemo spremniji za drugi talas epidemije koji se očekuje na jesen, a rešenje za to na polju zdravstva je, kako kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar, adaptacija bolnice koja već postoji u Knez Selu.

Odrađen je projekat i u ponedeljak, utorak će biti predat Vladi, da nađemo sredstva za to i da se pod hitno krene sa radovima, jer već postoji objekat i potrebna je adaptacija kako bismo bili spremni za jesen i zimu koji nam dolaze. Doneta je odluka da bude spremno između 400 i 500 kreveta na raspolaganju i da to bude završeno do kraja godine, do novembra-decembra - kaže Lončar.

Da se situacija sa virusom korona stabilizuje u celoj Srbiji rekla je i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ali uz napomenu da će opšte mere poput nošenja maske i držanja distance biti naša svakodnevica.

Podsetimo, u Nišu je danas otvorena laboratorija "Vatreno oko" u kojoj će dnevno moći da se testira i do 1.000 uzoraka na virus korona.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.