NBS: Mogući pad BDP-a u Srbiji u ovoj godini manji od 1,5 odsto

Izvor: Beta, 19.Avg.2020, 13:18

NBS: Mogući pad BDP-a u Srbiji u ovoj godini manji od 1,5 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je zadržala majsku projekciju nivoa bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj će, zbog ponovnog globalnog širenja virusa korona, koje za posledicu može imati sporiji oporavak svetske ekonomije, ove godine realno biti niži za 1,5 odsto, ali postoji mogućnost da pad BDP-a bude i manji, jer ima povoljnih ekonomskih kretanja koja na to upućuju.U Izveštaju o inflaciji za avgust navedeno je da bi BDP Srbije u 2021. godini mogao da bude viši za oko šest odsto.U Izveštaju je navedeno da je ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu prevazišao očekivanja NBS i da dodatne podsticajne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolja očekivanja za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne znake da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo da bude i manje od projektovanog.Kako je ukazano, povoljnija domaća ekonomska kretanja od očekivanih u drugom tromesečju upućuju na zaključak da bi usporavanje domaće ekonomije ove godine moglo biti i manje od projektovanog, ali projekciju NBS ipak nije menjala, imajući u vidu rizike iz medjunarodnog okruženja, koji se pre svega odnose na novi talas širenja virusa korona u Evropi i svetu i s tim povezani mogući sporiji globalni ekonomski oporavak.Domaća tražnja će na ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Izveštaj NBS: Merama Vlade i NBS sprečen veći pad ekonomskih aktivnosti u početnoj fazi epidemije

Izvor: Danas, 19.Avg.2020

Narodna banka Srbije objavila je danas Izveštaj o inflaciji za avgust koji sadrži i analizu aktuelnih makroekonomskih kretanja i u kojem je jedan od nalaza da je merama Vlade i NBS sprečen veći pad ekonomskih aktivnosti u početnoj fazi epidemije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.