NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA: Otkriven znak koji bi mogao upućivati na teško oboljenje od KORONA VIRUSA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 18:43

NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA: Otkriven znak koji bi mogao upućivati na teško oboljenje od KORONA VIRUSA

I dalje je nejasno zašto kovid 19, kod mnogih zaraženih protiče sa blagim simptomima ili bez simptoma, a drugima ugrožava život.

Dve vrste takozvanih "nezrelih ćelija" krvi odgovorne su za težak tok kovida 19, otkrio je tim nemačkih i holandskih naučnika.

To bi moglo da pomogne da se na vreme uoči opasnost od komplikacija kod obolelih.

Kod teškog oblika bolesti često se radi o pogrešnoj reakciji tela na upalu koja zahvata pluća, a ponekad su pogođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i srce ili bubrezi.

Često dolazi do oštećenja malih krvnih sudova i do pojačanog zgrušavanja krvi, zbog čega u plućima mogu da se stvore krvni ugrušci – trombi. To je često neposredan uzrok smrti kod teškog toka kovida 19.

Dva tipa "nezrelih ćelija"

Tim naučnika sa više nemačkih univerziteta i instituta iz pokrajine Šlezvig Holštajn, kao i njihove kolege iz Holandije, u krvi pacijenata obolelih od kovida 19 otkrili su pokazatelj koji bi mogao rano da ukaže na mogući težak tok bolesti: "nezrele ćelije" trombocita, koje imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Ti takozvani megakariociti nalaze se u koštanoj srži gde dozrevaju u gotove krvne ćelije. Ali, one mogu da se nađu i u krvi u slučaju trovanja krvi, navodi šef studije Florijan Tran s Instituta za kliničku molekularnu biologiju Univerziteta u Kilu.

- Poznate su nam takve pojave nezrelih ćelija u krvi teško obolelih pacijenata, recimo kod bakterijske sepse (trovanja krvi). To bi moglo da znači da opasne probleme sa zgrušavanjem krvi izazivaju te nezrele ćelije - kaže on.

Osim toga, naučnici su u uzorcima krvi otkrili veoma mnogo nezrelih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja takođe obično sazrevaju u koštanoj srži.

Crvena krvna zrnca su odgovorna za prenos kiseonika u telu, a kada njih ima mnogo, to je poznata reakcija kod teškog oboljenja pluća.

Rano prepoznati mogućnost teškog toka bolesti

- Zajedno sa drugim podacima, kao što su kliničke laboratorijske vrednosti i merenje količine materija koje ukazuju na upalu, mogli smo da formiramo sliku, neku vrstu "otiska prsta" ili "potpis", promenjenog načina funkcionisanja tih ćelija i da to neko vreme pratimo - kaže dr Neha Mišra, glavna autorka studije.

Molekularnom analizom krvi mogao bi dakle da rano bude prepoznat mogući težak tok bolesti i, u skladu s tim, da se na vreme preduzmu mere za intenzivno lečenje.

U istraživanju je sarađivao međunarodni tim naučnika. Nova saznanja su u stručnom časopisu "Imunitet" (Immunity) objavili naučnici sa Univerziteta "Kristijan Albreht" iz Kila (CAU), Univerzitetske klinike Šlezvig-Holštajna (UKSH), Univerziteta iz Bona, Kelna, Libeka, Tibingena i holandskog Nijmegena, zatim Naučnog centra Borstel-Lajbnic za plućne bolesti i Nemačkog centra za neurodegenerativna oboljenja (DZNE), zajedno sa kolegama nemačkog naučnog saveza "Deutche Covid 19 omics Initiative (DeCOI)".
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.