NALED proglasio šampione preduzetništva za 2020. godinu, među njima i Crna Trava

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2021, 08:39

NALED proglasio šampione preduzetništva za 2020. godinu, među njima i Crna Trava

Za najuspešnije promotere pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera proglašeni su Crna Trava, Loznica i Krupanj, saopštavaju iz NALED-a. U odnosu na njihovu veličinu, kako obrazlažu, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju.

Šampionom preduzetništva za 2020. godinu, koju je obeležila epidemija virusa korona, Nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << alijansa za lokalni ekonomski razvoj proglasila je i Crnu Travu, pored Loznice i Krupnja, navode u saopštenju.

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata, pretežno u sektorima građevine i usluga. To je u situaciji pandemije i u odnosu na 1.000 i nešto stanovnika - značajan rezultat, čemu su doprineli efikasna lokalna poreska administracija i odeljenje za privredu - obrazlažu iz NALED-a.

U prošloj godini je, dodaju, posebno izazovan bio period vanrednog stanja od marta do maja, kada je osnovano 6.548 privrednih subjekata - upola manje u odnosu na isti period prethodne godine.Crna Trava jedna od najmanjih opština u Srbiji; foto: arhiva JV

Najslabiji mesec, ističu, bio je april kada je osnovano svega 864 privrednih subjekata, što je 80 odsto manje nego u aprilu 2019. godine.

Kada je reč o preduzetnicima, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, posebno u martu više - od 10.000, na šta je, kako smatraju iz NALED-a, najviše uticalo vanredno stanje.

Prošlu godinu završili smo sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata što je gotovo 16% manje u odnosu na 2019. i 11,2% manje od proseka u prethodnih pet godina. Ipak, krajem 2020. smo imali nešto više od 400.000 aktivnih preduzetnika i privrednih društava. Pandemija je nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama, i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome ima ne samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova - rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a.

Do stabilizacije u pogledu broja novoosnovanih i brisanih privrednih subjekata, kao i privremenih prekida rada preduzetnika, kako tumače, došlo je u drugoj polovini godine što se može posmatrati kao pozitivan rezultat mera podrške privredi Vlade Srbije.

Inače, Loznica je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, a Krupanj je pobednik među lokalnim samoupravama srednje veličine, navode u saopštenju.

Takmičenje gradova i opština "Šampioni preduzetništva 2020" pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike, uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija - Agenda 2030“ koji implementira GIZ.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.