NAJNOVIJI PODACI! Još 1.578 obolelih, preminulo 21 lice: Nove posledice korona virusa javljaju se posle osam nedelja

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 16:21

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.578 obolelih, preminulo 21 lice: Nove posledice korona virusa javljaju se posle osam nedelja

Najnoviji podaci korona virusa u Srbiji.

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.578 novozaraženih, a nažalost još 21 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalaze 182 pacijenta.

Pacijenti koji su preležali korona virus, a imali su tešku kliničku sliku, kao što je upala oba plućna krila, sve više traže pomoć dermatologa, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostaju bez kose.

Prema rečima dermatologa dr Gorane Isailović teški upalni procesi koje izaziva kovid-19 smrt su za vlasi, a najugroženiji su muškarci.

Opadanje kose kod pacijenata koji su preležali koronu počinje najčešće osam nedelja nakon preležane infekcije. Ono se javlja i kod onih koji su imali blaži oblik, ali gubljenje vlasi, gotovo na pečate, sudbina je najtežih bolesnika.

- Pacijenti koji su imali temperaturu, smanjenu saturaciju, više upala i veliki stres, koji sve to prati, sada imaju ozbiljne probleme s kosom. Naročito oni muškarci koji imaju androgenetsku alopeciju, naslednu predispoziciju za ćelavost - kaže dr Isailović.

Prema njenim rečima, svi oni koji se nalaze u ovoj situaciji moraju imati na umu da će im se kosa vratiti nakon određenog perioda, ali uz korigovanje životnih navika.

- Biće potrebne nedelje da se gustina kose vrati na pređašnji nivo. Kosa će početi iznova da raste kad se popravi imunitet, a za to je, pored zdrave ishrane, potrebno izbegavati i stres svake vrste, što je u današnje vreme naročito teško - navodi dr Isailović. Neka istraživanja pokazuju da antikoagulantna terapija, koja je standardna u lečenju korone, takođe dovodi do opadanja kose.

Triholog dr Milena Stanojević savetuje da pacijenti u ovom slučaju ne utrljavaju ulja za rast kose.

- Ono u čemu ljudi greše je što, kad odu do prve apoteke, kupuju losione za rast kose. Međutim, mi prvo moramo da stopiramo opadanje, a tek onda kad se smanji opadanje kose i dođe na normalnu meru, savetujemo losione za stimulaciju rasta - kaže dr Stanojević.

Kako navode u beogradskoj klinici za presađivanje kose, poslednjih meseci su upravo oni koji su izgubili kosu nakon korone postali njihovi pacijenti.

- Dolaze nam i muškarci i žene koji su preležali koronu. Imali smo jednog pacijenta koji je završio na respiratoru u martu, a nakon toga je izgubio kosu. Iako se nadao da će se sve stabilizovati, pre nekoliko dana je došao kod nas na presađivanje kose. Za presađivanje kose sa maljavih delova tela potrebno izdvojiti od 1.000 evra pa naviše - kažu u ovoj klinici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.