NAJNOVIJE OTKRIĆE NAUČNIKA: Mutirani oblik virusa korona izuzetno zarazan

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 17:23

NAJNOVIJE OTKRIĆE NAUČNIKA: Mutirani oblik virusa korona izuzetno zarazan

Zabeleženo je da je ova mutacija virusa još u proleće bila široko rasprostranjena u Evropi i da je brzo zamenila oblik virusa SARS-CoV-2 koji se proširio iz Vuhana.

Naučnici iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu u SAD došli su do zaključka da je mutirani oblik virus korona - Spike D614G, koji je otkriven još u maju ove godine, postao dominantan oblik tokom pandemije. Istraživači smatraju da mutacija omogućava virusu da se brže razmnožava i da bude izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zarazan.

U članku, koji su naučnici objavili u časopisu ''Sel'', navodi se da mutirani oblik virusa korona Spike D614G pogađa S protein, koji igra ulogu u vezivanju virusa sa receptorom ljudske ćelije ACE2. Nalazi se na spoljnoj strani virusa i formira šiljke proteina, koji su u interakciji sa površinom zaražene ćelije.

Eksperti su analizirali podatke o 999 pacijenata u Velikoj Britaniji i otkrili da novi oblik virusa korona vrši veći pritisak na tkiva gornjih disajnih puteva, iako naučnici nisu pronašli vezu s težim simptomima. To ukazuje da mutirani virus od tri do šest puta brže inficira ćelije i razmnožava se. Iako još nije poznato u kojoj meri se novi oblik virusa prenosi sa bolesnih na zdrave osobe, naučnici su uvereni da i ovaj oblik virusa korona izaziva pandemiju.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.