Muzeji za 10 u doba korona virusa: Šta vas u muzejima širom Srbije čeka uz masku i bez ulaznice

Izvor: B92, 12.Maj.2021, 14:46

Muzeji za 10 u doba korona virusa: Šta vas u muzejima širom Srbije čeka uz masku i bez ulaznice

Širom Srbije od 12. do 18. maja održava se manifestacija Muzeji za 10. Šta vas tokom sedmodnevnog besplatnog programa čeka u više od 100 muzeja?

Dok se svet polako vraća u normalu, a lepo vreme mami na ulice uz misao kakvo nas leto čeka i niz pitanja da li ćemo, gde i po kom režimu moći da idemo, kulturne ustanove otvaraju vrata.

U toku je 49. FEST, koji je ove godine, tvrde organizatori, prvi festival organizovan na uobičajen način u toku pandemije, a počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manifestacija Muzeji za 10.

Više od 100 muzeja u oko 50 mesta u Srbiji otvoriće besplatno vrata za posetioce od 12. do 18. maja, pod sloganom Budućnsot muzeja: nove ideje, nove prakse.

Nova praksa ove godine je ograničen broj posetilaca, kao i obavezna maska.

Pogledajte i video o čuvaru Narodnog muzeja koji je radio i kada muzej nije

Tokom sedam dana posetioci će bez ulaznice, uz masku i držanje distance moći da pogledaju besplatan program više od sto muzeja u Srbiji.

Uz stalne postavke, pojedine izložbe biće dostupne posetiocima samo tokom trajanja manifestacije, navode organizatori.

Kakve su ikone oslikavali grčki majstori od 15. do 19. veka, moći će da saznaju posetioci Narodnog muzeja u Beogradu, dok će novosadska publika u tamošnjem dečijem kulturnom centru moći da nauči nešto o starim zanatima za 21. vek.

Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva, uz stalne postavke na Kalemegdanu i aerodromu Nikola Tesla, izložbom April '41, u Medija centru Odbrana, tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 obeležavaju osamdesetu godišnjicu od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Poštanske marke sa likovima Diznijevih junaka čekaju posetioce PTT muzeja u Beogradu, dok Zavičajni muzej u Rumi za decu petog razreda priprema radionicu Mitska bića iz mog društva.

Narodni muzej u Kragujevcu pripremio je izložbu Hoću i ja da znam o Dvorskom kompleksu u Kragujevcu u 19. veku.

Izložba je prilagođena osobama sa invaliditetom.

Izložba Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice, upoznaće posetioce Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci sa jednim dela likovne zbirke te ustanove.

Muzej rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu posetiocima će, osim stalnih postavki, predstaviti i gostujuću izložbu Moda šešira Narodnog muzeja Šabac.

Posetioci Muzeja jezika i pisma u Tršiću, moći će tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 da kroz prezentaciju posete ostale muzeje jezika u svetu i da razgovaraju sa kustosokinjom Anom Čugurović o jeziku kao muzejskom predmetu.

"Pozivamo vas da proverite zašto su muzeji jezika prostori za stvaranje bogatije budućnosti, zašto je važno negovanje posebnosti svakog jezika, kako zamišljanje jezika utiče na zamišljanje svakodnevice i zajedništava koja gradimo i razgrađujemo", navode u lozničkom Centru za kulturu Vuk Karadžić.

I najveći nacionalni park u Srbiji Đerdap učestvuje u ovogodišem događaju, a u 17. Evropskoj noći muzeja, u subotu, 15. maja, na Instagram stranici provešće zainteresovane kroz stalnu postavku Centra za posetioce.

Kompletan spisak učesnika i postavki dostupan je na sajtu Muzeji Srbije.

U manifestaciji učestvuje i Muzej knjige i putovanja, a pogledajte šta se u njemu sve nalazi

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put.

Njom se istovremeno obeležavaju Međunarodni dan muzeja 18. maj, Evropska noć muzeja, koja ove godine pada u subotu 22. maja, kao i Nacionalna nedelja muzeja.

"Dok su brojni svetski muzeji i dalje zatvoreni, Srbija je među malobrojnim zemljama koja će ove godine obeležiti ove događaje, uz poštovanje svih mera uvedenih zbog korona virusa", kaže Slavko Spasić, muzeolog, član koordinacionog tima manifestacije.

Srbija je, kažu organizatori, među malobrojnim zemljama koje nisu prekinuli kontinuitet održavanja ovog događaja usled pandemije.

Prošlogodišnja manifestacija, zbog epidemije, održana je u novembru, umesto u maju.

Međunarodni savet muzeja (IKOM), ove godine organizuje Dan muzeja s temom "Budućnost muzeja: Oporavak i reimaginacija".

Kako je navedeno na sajtu te organizacije, muzeji širom sveta pozvani su da kreiraju, zamisle i dele nove prakse stvaranja vrednosti, nove poslovne modele za kulturne institucije i inovativna rešenja za društvene, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.

IKOM počev od 1977. godine organizuje Međunarodni dan muzeja, a cilj ovog dana je ukazivanje na to da su "Muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima", navedeno je na sajtu te organizacije.

Obeležava se u više od 150 država širom sveta.

U Srbiji se od 2015. organizuje manifestacija Muzeji za 10, koja obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja i Eropsku noć muzeja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzeji za 10 u doba korona virusa: Šta vas u muzejima širom Srbije čeka uz masku i bez ulaznice

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2021

Širom Srbije od 12. do 18. maja održava se manifestacija Muzeji za 10. Šta vas tokom sedmodnevnog besplatnog programa čeka u više od 100 muzeja?

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.