Izvor: RTS, 02.Okt.2020, 16:31

Most koji povezuje Rusiju i Kinu spreman za otvaranje, projekat vredan 300 miliona dolara

Most koji će povezivati Rusiju i Kinu preko reke Amur trebalo bi da bude u upotrebi od novembra, prema informacijama guvernera Amurske oblasti Vasilija Orlova. Most će dodatno ojačati ekonomsku saradnju između dve zemlje. Infrastruktura i sve usluge su spremni. Planove je malo omela korona, ali će Kina i Rusija imati modernu saobraćajnicu koja će ih spajati.
Ambiciozni projekat vredan 300 miliona dolara započet je u decembru 2016. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a završen je 2019. godine u novembru. Prvobitno je planirano da u rad bude pušten u aprilu.

Most je dugačak više od jednog kilometra i on je deo je projekta auto-puta dugačkog skoro 20 kilometara.
"Teški vremenski uslovi u ovom hladnom regionu ometali su prekograničnu trgovinu godinama, ali bi most trebalo da reši taj problem. Nakon što ruta postane operativna, zapremina tereta mogla bi da dođe i do 400 miliona tona godišnje", navodi guvernerka Amurske oblasti Vasilija Orlov.
Most bi trebalo da doprinese i cvetanju turizma, a pretpostavke su da bi se broj turista koji iz Kine dolaze u Rusiju povećao na dva miliona.
Ipak, turisti neće odmah moći da koriste most, s obzirom na to da je prevashodno namenjen teretnim kamionima.
"Trebaće još godinu i po da se izgradi prelaz koji će moći da koriste turisti, odnosno autobusi sa turistima", dodaje Vasilija Orlov.
Most povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine, koji se nalaze na obalama reke Amur.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.