Moj muž mi je to ostavio u amanet, rekao mi je da čuvam bubreg za sina – ne za njega VIDEO

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 18:34

"Moj muž mi je to ostavio u amanet, rekao mi je da čuvam bubreg za sina – ne za njega" VIDEO

Mama Biljana Petković dala je sinu Dragiši bubreg, a Ivana Jović je imala 15 sati da prikupi novac za transplataciju bubrega. Gosti "150 minuta" bili su upravo njih dvoje i gledaocima TV Prva detaljno su ispričali svoju životnu priču, ali i borbu.

Dragiša od svoje treće godine ima problema sa bubrezima, ali je do pandemije koronavirusa uspevao da bolest drži pod kontrolom.

"Za celu situaciju znam od rođenja i automatski sam znao da ću ići na dijalizu. Onda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je došla ta korona i taj virus je napao moje organe. Krenuo sam na dijalizu i izdržao sam, a onda su krenuli neobjašnjivi bolovi, doktori nisu znali šta nije u redu sa mnom. Krenuo sam na hemodijalizu, prikupili smo novac i bubreg mi je presađen u Turskoj."

Za Dragišinu transplataciju bubrega znalo se od malih nogu. Mama Biljana je bila svesna da će Dragiša u nekom trenutku morati da ide na hemodijalizu, a onda i na operaciju. Međutim, ova hrabra žena i supruga je, pored sina, imala i muža kome je, takođe, trebala transplatacija bubrega.

Tada joj je on, priseća se Biljana, rekao: "Čuvaj bubreg za sina, nemoj za mene".

"Ja sam tada mislila da je to najteži bol, neprespavane noći. Međutim, Dragišini bolovi, bolovi deteta, to je bol nad bolom, a dijaliza je zaista težak proces. Moj muž je to ostavio meni u amanet, kao da je znao", rekla je ona, a zatim objasnila kako je tekao proces.

"Priprema za donorstvo je jedan kompleksan proces i zapravo je neizvesno. Doktori iz naših klinika su morali da mi odobre transplantaciju u Turskoj. Dragiša je imao neobjašnjive bolove u stomaku, bio je šest meseci u bolnici u Srbiji. Kada su nam doktori dali zeleno svetlo i kada su utvrđeni da sam adekvatan donor sa svim ispitivanjima, mogli smo da krenemo na put. Za 15 dana je urađena transplantacija u Turskoj, jer je bila ozbiljna situacija."

Slična situacija je bila i sa Ivanom. Ona, takođe, po genetskoj liniji ima problema sa policističnim bubrezima, baš kao i njena majka.

"Ja sam mislila da će mi se taj problem javiti u 50. godini. Međutim, taj problem se javio nakon porođaja, moje zdravstveno stanje je počelo da se komplikuje, tako da sam dve godine bila na hemodijalizi. Prošle godine sam imala transplataciju bubrega."

Ivana je za 15 sati morala da prikupi novac za operaciju bubrega. Kako je to uspela pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.