Ministar zdravlja Republike Srpske: Građani da ostanu u kućama jer je to najpotrebnije

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2020, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar zdravlja Republike Srpske: Građani da ostanu u kućama jer je to najpotrebnije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja virusa korona, te im poručio da ostanu u svojim kućama, jer je to najpotrebnije u vrijeme pandemije, prenosi SRNA. Šeranić je istakao da se Republika Srpska za ovaj scenario pripremila od polovine januara, te dodao da se radi na tri polja.
RT: U bolnicama nema mesta, mnogi umiru kod kuće - gradonačelnik Bergamahttps://t.co/7xSahbt9Ic
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 26, 2020 - Jedna grupa mjera usmjerena je ka tome da se spriječi i ograniči u maksimalnoj mjeri `uvoz` virusa iz inostranstva i to su one mjere koje se odnose na kontrolu granica i karantina koji su uspostavljeni - istakao je ministar zdravlja Srpske za Dnevni avaz. Prema njegovim riječima, druga grupa mjera usmjerena je ka tome da suzbijemo širenje virusa korona unutar zajednice, a odnose se na ograničavanja kretanja i obavezne socijalne distance.
RT: Čitavom čovečanstvu preti opasnost od koronavirusa - Guterešhttps://t.co/qVVd8UWoGB
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 26, 2020 Šeranić je istakao da se treća grupa mjera odnosi na jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, a to je nabavka respiratora, zaštitne opreme, opremanje dodatnih kapaciteta u okviru bolnica, hirurških sala. On je naglasio da je Italija najbolji primjer da samo podizanje bolničkih kapaciteta, bez preventivnih i restriktivnih mjera, ne daje rezultate, te dodao da se mora ići sa kaznama ukoliko ljudi ne poštuju mjere izolacije. U Srpskoj sedam novih slučajeva zaraze, ukupno 121
 
U Republici Srpskoj registrovano je sedam novih slučajeva virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Šeranić je rekao da je u proteklih 24 časa izvršeno 75 testiranja na virus korona, od čega je sedam pozitivnih. U pitanju su četiri muškarca i tri žene.
 
RT: Neradna sedmica, finansijska podrška pogođenim i porezi za bogate: Putin doneo plan u borbi protiov koronavirusahttps://t.co/ijDvKVSOva
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) March 25, 2020 - Kada je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona, tri su iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške, te po jedna iz Banjaluke i Doboja. Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu - naveo je on. Ministar je rekao da se u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom nalazi 16.443 lica, dok je 1.041 izašlo iz nadzora. On je naveo da su vršena testiranja i lica smještenih u karantin u Gradišci i Šamcu. Šeranić je rekao da je od juče u karantin u Banjaluci, u Studentskom centru "Nikola Tesla", smješteno 20 osoba.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.