Milioneri već 10 godina masovno beže iz ove zemlje

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 18:52

Milioneri već 10 godina masovno beže iz ove zemlje

Kina, druga po veličini i svetska ekonomija i populacija, ove godine će ponovo doživeti najveći egzodus milionera, pokazalo je novo istraživanje.

Prema izveštaju konsultantske kuće Henley & Partners, očekuje se da će Kina ove godine izgubiti najveći broj dolarskih milionera zbog migracije, u poređenju s bilo kojom drugom zemljom, prenosi Investitor.

Podaci kompanije pokazuju da je neto 10.800 osoba sa visokim neto vrednostima migriralo iz Kine 2022. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a očekuje se da će je ove godine napusititi još 13.500.

Ovo nije problem koji je započeo pandemijom korona virusa, a traje poslednjih 10 godina, ocenjuje CNBC i dodaje da je Kina beležila najveći odlazak milionera svake godine u protekloj deceniji.

"To je uzrokovalo usporavanje opšteg rasta bogatstva u zemlji", rekao je Enrdju Amojls, šef istraživanja u globalnoj kompaniji o bogatstvu New World Wealth, koja je pomogla u izradi izveštaja.

"Nedavni odlivi mogli bi biti štetniji nego inače. Kineska ekonomija je snažno rasla od 2000. do 2017, ali je rast bogatstva i milionera u zemlji od tada zanemarljiv, kada se meri u američkim dolarima", dodao je on.

Nakon Kine, Henley & Partners predviđa da će Indija ove godine izgubiti neto 6.500 milionera, što je za 1.000 manje nego 2022.

"Restriktivno poresko zakonodavstvo zajedno sa zamršenim, složenim pravilima koja se odnose na odlazne doznake koja su otvorena za pogrešno tumačenje i zloupotrebu, samo su neki od problema koja su pokrenula trend migracije iz Indije", rekla je Sunita Singh-Dalal, konstultant za privatno bogatstvo i partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji Hourani, a koja se citira u istom izveštaju.

Međutim, Amojls je naglasika da ovi odlivi ne bi trebalo da budu zabrinjavajući jer "Indija proizvodi mnogo više novih milionera nego što ih gubi zbog migracije”.

Očekuje se da će i druge azijske nacije doživeti kako ih milioneri napuštaju.

Očekuje se da će Hong Kong ove godine izgubiti neto 1.000 milionera, a Južna Koreja i Japan 800, odnosno 300. Izveštaji sugerišu da su stanovnici Hong Konga prošle godine masovno napustili grad – zbog ograničenja Covid-19 i onoga što vide kao eroziju demokratskih normi.

Uprkos političkim nemirima i ekonomskoj neizvesnosti zbog rata Moskve protiv Ukrajine, očekuje se da će Rusija ove godine izgubiti samo 3.000 milionera, što je nagli pad sa 8.500 u 2022.

Rusija zauzima četvrto mesto na lestvici Henley & Partners, nakon Velike Britanije koja bi ove godine mogla da izgubi 3.200 milionera, duplo više nego godinu ranije.

"Bregzit je učinio Veliku Britaniju manje gostoljubivom za osobe s visokim neto vrednostima. Sada im je teže da se kreću između Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja EU”, rekao je u izveštaju Trevor Viljems, gostujući profesor na Univerzitetu Derby i bivši glavni ekonomista Lloyds Bank Commercial.

"Dokazi pokazuju da je udeo Ujedinjenog Kraljevstva u ulaznim investicijama u Evropu opao otkako je napustila EU, a koristi su imale Nemačka i Francuska”, naveo je on.

Australija bi ove godine mogla da nadmaši Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) po prijemu najvećeg neto broja milionera ove godine.

Očekuje se da će Australija ostvariti priliv od 5.200 milionera, dok su UAE na drugom mestu sa 4.500. Singapur je treći i mogao bi dobiti novih 3.200 milionera koji će tu zemlju izabrati kao novi dom.

Zapadne zemlje, u celini, i dalje su privlačna destinacija za milionere, prema istraživanju, a SAD (2.100), Švajcarska (1.800) i Kanada (1.600) zauzimaju mesta među prvih 10.

"Postojao je stabilan rast migracije milionera u protekloj deceniji, a globalne brojke za 2023. i 2024. pokazuju da će mesto promeniti 122.000 odnosno 128.000 milionera”, rekao je Jirg Stefen, izvršni direktor Henley & Partnersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.