Izvor: Radio 021, 20.Feb.2020, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Pomoć kineskim kompanijama angažovanim u Srbiji zbog teškoća izazvanih virusom korona

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je pomoć kineskim kompanijama angažovanim na velikim projektima u Srbiji, zbog teškoća koje imaju u Kini nastalih usled epidemije virusa korona.

"Dogovorili smo se da pomognemo svuda gde možemo i kroz pomoć srpskih kompanija, ali i kao Vlada Srbije", rekla je Mihajlović nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo i predstavnicima kineskih kompanija koje rade u Srbiji.

Ambasadorka Čen rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se stabilizuje situacija u vezi sa epidemijom virusa korona, ali da je ona uticala ne samo na kinesku i svetsku ekonomiju već i na dinamiku zajedničkih velikih projekata u Srbiji zbog nedostatka radnika i inženjera iz Kine, ali i isporuka opreme i materijala iz Kine.

"Prijateljstvo između Srbije i Kine je čelično. Kao što je Kina uvek bila uz Srbiju u lepim i manje lepim trenucima, tako je i Srbija uvek uz Kinu i u lepim i manje lepim trenucima i kada se Kina bori protiv tog virusa", poručila je Mihajlović.

"Kineski radnici su za nas veoma važni pošto rade na najvećim infrastrukturnim projektima. Imamo puno razumevanje za sve probleme kineskih kompanija i nastalu situaciju", rekla je Mihajlović i podsetila da su oni sada angažovani na izgradnji pruge, da rade na deonici autoputa Preljina - Požega i drugim projektima.

"Situacija sa epidemijom se ovih dana stabilizuje, a broj obolelih opada. U krajevima gde je epidemija bila relativno blaža počela je obnova ekonomskih aktivnosti. Uverena sam da će se nakon epidemije kineska ekonomija obnoviti i da će se saradnja sa Srbijom vratiti u normalu", rekla je Čen Bo.

Zahvalila je potpredsednici vlade i Vladi Srbije na spremnosti za pomoć i podršku kineskim kompanijama. Kako je rekla, kineske kompanije su već preduzele sve mere da smanje negativni uticaj epidemije na njihovo poslovanje. Čen je uverena da će kineske kompanije svesti uticaj epidemije na zajedničke projekte na minimum.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.