Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 13:19

Medijska udruženja: Vlada da omogući novinarima da prisustvuju konferencijama i direktno postavljaju pitanja

Medijska i novinarska udruženja zahtevaju od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu da promeni odluku koja isključuje novinare iz konferencija Kriznog štaba.

“U danima kada su javnosti neophodne informacije o širenju epidemije i kada su upravo konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za novinare služile da umire strah građana, ključno je omogućiti novinarima da direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i da javnost na taj način dođe do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći”, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS smatra da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen.

“Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili interneta”, predlaže UNS.

Podsećaju i da se građani u velikom broju obraćaju novinarima sa pitanjima na koja očekuju odgovore i da je bitno obezbediti da nadležni što pre odgovore na sva pitanja novinara i zabrinutih građana.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, takođe su pozvali Vladu da povuče ovu odluku.

“Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini”, saopštile su ove organizacije.

Kako su naveli, slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

“Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara. Kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti i struke. Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga tražimo od nje da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda”, zaključila su udruženja.

Vlada Srbije juče je, kako je navedeno, zbog zabrinutosti za zdravlje i bezbednost novinara donela odluku da novinari više ne prisustvuju konferencijama za štampu Kriznog štaba, već da pitanja šalju unapred mejlom.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SzS u ime 'srpske opozicije': Konferencije za novinare bez novinara nisu konferencije za novinare

Izvor: Beta, 11.Apr.2020

Nekoliko stranaka i pokreta uputilo je zajedničko saopštenje u ime "srpske opozicije", najoštrije osudjujući onemogućavanje novinarima da ubuduće prisustvuju i direktno postavljaju pitanja na konferencijama za novinare Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.Kako se navodi u saopštenju,...

Nastavak na Beta...

Vlada Srbije da omogući praćenje konferencija za medije Kriznog štaba i uživo

Izvor: JUGpress.com, 11.Apr.2020

BEOGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC-NIŠ..Medijska i novinarska udruženja zahtevaju od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa...Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.