Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 13:04

Mačke mogu da se zaraze novim virusom korona, naučnici ih razmatraju za testiranje vakcine

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u sredu, a koje je nateralo Svetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prenosa virusa između čoveka i kućnih ljubimaca.

Prema studiji čiji su rezultati u sredu objavljeni na stranici časopisa Science, i mačke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid -19.

Psi, kokoš, svinje i patke nisu izgledni kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za zarazu tim koronavirusom, zaključili su naučnici nakon dvomesečne studije.

Cilj studije bio je otkriti koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju vakcine za borbu protiv pandemije Covida - 19.

Veruje se da se SARS-CoV-2 proširio na ljude sa šišmiša. Osim nekoliko slučajeva zaraze mački i pasa, do sada nema nekih dokaza da kućni ljubimci mogu da budu kliconoše.

U nedelju je testiranje pokazalo da je tigrica u zoološkom vrtu u njujorškom Bronksu, koja je počela da kašlje i izgubila je apetit nakon kontakta sa zaraženim čuvarom, pozitivna na koronavirus.

Istraživanje provedeno u Kini početkom godine pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su naučnici pokušali da ih zaraze unošenjem virusa putem nosa.

Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i crevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

"Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti COVID-19 kod ljudi", navode autori istraživanja.

Kod feretki je virus otkriven u gornjem delu disajnih organa, ali nije izazvao teške simptome.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.