MOR: Globalnom oporavku tržišta rada preti zaokret

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 13:05

MOR: Globalnom oporavku tržišta rada preti zaokret

Globalno tržište rada je u opasnosti da napravi zaokret od 180 stepeni na putu oporavka ka nivoima pre kovida-19, jer korona zatvaranja u Kini i rat u Ukrajini vrše pritisak na ekonomije, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR) u novom izveštaju.

Ova agencija Ujedinjenih nacija je procenila da je u prvom kvartalu 2022. godine bilo manje radnih mesta s punim radnim vremenom za 112 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u odnosu na nivoe pre kovida i upozorila da postoji rastući, ali neizvestan rizik da će broj radnih sati nastaviti da opada tokom ove godine, prenosi Rojters.

Kina je je u ukupnom padu radnih sati učestvovala sa 86 procenata zbog uvedenih mera za obuzdavanje širenja kovida, navodi se u izveštaju, a poremećaji u globalnom lancu snabdevanja koji su pogoršani ratom u Ukrajini prete da dovedu do daljeg pada.

Generalni direktor MOR-a Gaj Rajder rekao je novinarima da te brojke verovatno ne obuhvataju posledice rata u Ukrajini.

U izveštaju MOR-a ističe se da su izgledi razvoja situacije na tržištu rada pomračeni i predviđa se da će u drugom kvartalu manjak radnih mesta s punim radnim vremenom dostići 123 miliona u poređenju s nivoom pre pandemije.

„Postoji veoma realna opasnost da će u sledećem izveštaju, kad god da ga objavimo, brojke pokazati prilično oštro pogoršanje stanja na tržištu rada“, rekao je Rajder.

Rast inflacije, vođen uglavnom cenama energije i problemima u lancu snabdevanja, takođe predstavlja rizik u smislu otezanja ekonomskog oporavka i oporavka radnih mesta ako zarade radnika ne budu pratile porast cena, konstatuje MOR.

Ukupan rizik od uticaja povećanja plata na inflatornu spiralu u bliskoj budućnosti je nizak, dodala je agencija UN, ističući da su realne zarade u 2021. rasle sporije nego pre pandemije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U svetu lani prodato rekordnih 6,6 miliona električnih vozila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022

Prodaja električnih automobila u svetu, uključujući potpuno elektrificirane i "plug-in" hibride, udvostručila se 2021. godine dostižući nov rekord od 6,6 miliona, prema današnjem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) "Globalni pregled tržišta električnih vozila"...Kina je u ukupnoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.