MMF protiv korištenja deviznih rezervi u fiskalne svrhe

Izvor: Capital.ba, 19.Mar.2020, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF protiv korištenja deviznih rezervi u fiskalne svrhe

SARAJEVO, Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH saopštila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Povodom nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke u borbi protiv krize izazvane virusom korona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << iz MMF-a ističu da ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti, te dodaju da ih treba izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama. U saopštenju se naglašava da je valutni odbor Centralne banke služio dobro BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Iz MMF-a dodaju da prema valutnom odboru, sredstva Banke, njene devizne rezerve, moraju pokrivati najmanje 100 odsto domaće valute u opticaju jer se na taj način obezbjeđuje fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i evra. “Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom virusa korona, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizovane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje”, navodi se u saopštenju. Iz MMF-a dodaju da višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje, ali da je, ipak, potrebno pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. “MMF zajedno sa Svjetskom bankom spreman je da pruži hitnu pomoć i pomogne BiH da se bori sa posljedicama pandemije izazvane virusom korona”, naglašavaju iz ove finansijske institucije. Srna Чланак MMF protiv korištenja deviznih rezervi u fiskalne svrhe се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

PRETNJA ZA FINANSIJSKU STABILNOST Povlačenje deviznih rezervi Centralne banke BiH NEPRIHVATLJIVO

Izvor: Blic, 19.Mar.2020

Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH saopštila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i pretnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.