Lončar u Kragujevcu: Zdravstveni radnici su naši junaci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 13:39

Lončar u Kragujevcu: Zdravstveni radnici su naši junaci

U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u borbi protiv epidemije korona virusa i naveo da u Srbiji trenutno ima oko 8. 000 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 2. 000 na bolničkom lečenju, a među njima je trenutno 364 zaražena zdravstvena radnika od kojih je 28 hospitalitzovano. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

To je, dodao je, manje nego početkom prošle nedelje kada je više od 600 zdravstvenih radnika bilo pozitivno i mnogo više njih bilo na bolničkom lečenju.

Istakao je da su zdravstveni radnici naši junaci i da se na osnovu ovih podataka može videti koliko oni rade.

"Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva, tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva, tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično", rekao je Lončar.

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predano, sa puno empatije i nade.

Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kaže da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu.

"Dali smo sve od sebe da pacijenti ozdrave. Bilo je svega - suza, straha, radosti, solidarnosti...Umorni smo i iscrpljeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja", rekla je ona.

Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama s Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru.

Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali kovid bolnicu u Kraljevu.

"Od početka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odeljenje je aktivno učestvovalo u zbrinjavanju i lečenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinuđeni zbog masovnosti obololelih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kraljevu", rekla je Kostić.

Maksimalno smo se trudili kaže, i smatra da su građanima Kraljeva uspeli da pruže adekvatnu pomoć.

Glavna sestra pneumofiziološkog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su došli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže.

"U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je više od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Alekdandru Vučiću i Ministarstvu zdravlja što su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima", rekla je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lončar: Izdržaćemo, pojedini su padali u nesvest VIDEO

Izvor: B92, 13.Avg.2020

Kragujevac -- U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka...Njima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u borbi protiv epidemije koronavirusa...Lončar je naveo da u Srbiji trenutno ima oko 8. 000 aktivnih slučajeva,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.