Lončar: Više od 70 odsto zdravstvenih radnika primilo vakcinu, Torlak će biti 3.u svetu sa četvorovalentnom vakcinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 13:25

Lončar: Više od 70 odsto zdravstvenih radnika primilo vakcinu, Torlak će biti 3.u svetu sa četvorovalentnom vakcinom

U Srbiji je vakcinu protiv korona virusa primilo više od 70 odsto zdravstvenih radnika, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je, nakon sastanka s predstavnicima studentskih organizacija, rekao da postoje dileme mladih medicinskih sestara po pitanju steriliteta nakon vakcinacije i ukazao da je razgovor s njima važan, što daje rezultate u procesu imunizacije.

"Što više razgovaramo sa ljudima, sve je veći obuhvat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcinacije, i tu smo zadovoljni", rekao je Lončar novinarima.

Naveo je da će se poboljšati epidemiološka situacija, čim bude maksimalno brzo vakcinisan dovoljan broj građana.

Lončar je rekao i da se stanje među studentskom populacijom i u domovima "popravlja iz dana u dan", ukazujući da se povećava broj studenata koji žele da prime vakcinu.

"Oko dve trećine studenata izrazili su želju da prime vakcinu, sa jednom trećinom se razgovara", rekao je ministar.

Lončar je novinarima, posle razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija, rekao da su najčešća pitanja u studentskoj populaciji da li vakcina utiče na sterilitet i potomstvo, dileme oko AstraZeneka vakcine i da li će biti potrebna treća doza vakcine, kao i broj antitela.

On je najavio razgovore sa studentima koji se kolebaju, navodeći da su neki od njih već vakcinisani u mestima iz kojih dolaze, a dogovor je da se i ubrza vakcina za one koji to žele.

Kada je reč o proizvodnji vakcine protiv korona virusa u Torlaku, Lončar je naglasio da su uzorci na kontroli u Rusiji i da se nada da će institut biti u prilici da uskoro počne proitvodnju Sputnjik Ve za sebe i regionu.

Očekujemo da Torlak proizvodi i četvorolovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa, napomenuo je ministar.

Imunolog Srđa Janković rekao je treba razlikovati one koji imaju pitanja o vakcinaciji, žele da im se razjasne dileme, od onih koji iz ideoloških razloga ne žele vakcinu i ne žele odgovore.

Prema njegovim rečima, koncentracija antitela nije važna u tome kakav će biti imuniski odgovor na virus, a mnogo su važnije memorijske ćelije.

Janković je rekao da nema nikakvih dokaza, činjeničnih potvrda da vakcina utiče na sterilitet, a što se tiče treće doze vakcine, u toku su studije, ali sve je sada na nivou pretpostavki, bez zvaničnih protokola.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije naveo je da u Srbiji od svih datih doza vakcine AstraZeneka nije prijavljen nijedan slučaj stvaranja krvnih ugrušaka i ALIMS ostaje pri stavu, koji zastupaju u SZO i EMA, da je vakcina bezbedna i efikasna.

Predstavnik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đurić rekao je da se studenti sada mogu vakcinisati na Studentskoj poliklinici, u studentskim domovima na Karaburmi i Studenjaku, kao i prijavom na e-upravu.

Studenti su zainteresovani pre svega za Fajzerovu vakcinu, pa onda za kinesku Sinofarm, rekao je Đurić.

Plašimo se lošeg scenarija u Novom Pazaru i okolini

Najslabiji odziv za vakcinaciju protiv korona virusa je u Tutinu, gde je vakcinisano svega 4,5 odsto punoletnih građana, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Naveo je da je slab odziv za imunizaciju i u Trgovištu, Merošini i Novom Pazaru i upozorio da se u tom delu Srbije ne poštuju dovoljno mere i da su se građani previše opustili.

"Plašimo se da tamo ne dođe do nekog scenarija koji ne bismo želeli", rekao je Lončar novinarima nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija.

Kaže da je Novi Pazar i okolina trenutno jedno od najproblematičnijih mesta, jer je tu udeo zaraženih po broju testiranih najveći u Srbiji.

"To je iz više razloga, mislim da se ne poštuju dovoljno mere i ljudi su se previše opustili" rekao je Lončar.

Još ne razmišljamo o zatvaranju neke kovid bolnice

Bolnice u Srbiji trenutno su više od 80 odsto popunjene, pa se još uvek ne razmišlja o prelasku neke kovid bolnice u nonkovid režim, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Lakše dišemo, imamo više otpusta nego prijema, ali imamo toliki broj pacijenata da nismo u stanju da bilo koju kovid bolnicu zatvorimo", rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa predstavnicima studentskih organizacija.

On je istakao da će pridržavanje mera u borbi protiv epidemije kovida-19, kao i dovoljan broj vakcinisanih, rasteretiti bolnice, posebno one za zbrinjavanje hitnih slučajeva.

"Da odatle pacijente premestimo u bolnicu u Batajnici ili u Kruševcu, a da njih što pre oslobodimo da mogu da se vrate u nonkovid režim rada, ali samo pod uslovom da pada broj obolelih", poručio je Lončar.

Torlak će biti 3.u svetu sa četvorovalentnom vakcinom

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" biće treći proizvođač u svetu koji će praviti četvorovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Tu neće stati. Praviće se i neke druge vakcine koje će se prodavati, već imamo upite iz celog sveta za kupovinu", rekao je Lončar novinarima, nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija.

U "Torlaku" je počela proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik Ve" protiv korona virusa, a ministar kaže da je napravljena probna serija koja je na testiranju u Rusiji, gde se procenjuje da li zadovoljava sve standarde.

On je rekao da će, čim se urade ta ispitivanja, u "Torlaku" započeti faza masovnije proizvodnje, te da će u narednim nedeljama taj institut imati vakcinu protiv kovida-19, kojom će, dodaje, biti vakcinisan i region.

"Verujem u Torlak", rekao je ministar, koji je danas u Palati Srbija sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.