Lončar: Treba nam najmanje 29 dana da stabilizujemo situaciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2020, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Treba nam najmanje 29 dana da stabilizujemo situaciju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je danas da je prva procena kineskih stručnjaka, koji se od sinoć nalaze u Srbiji, da bi građani morali da se pridržavaju svih mera protiv širenja korona virusa koje je Vlada propisala 29 dana da bi se situacija stabilizovala, odnosno da bi broj obolelih prestao da raste.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da su kineski stručnjaci tu procenu izneli upoređujući Srbiju sa oblastima u njihovoj zemlji sa sličnim brojem stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i na osnovu svog iskustva u borbi protiv COVID19.

Lončar je naveo i da će tim medicinskih stručnjaka iz Kine do sutra popodne predstaviti set mera koje su se u njihovoj zemlji pokazale kao dobre, a da su oni zadovoljni dosadašnjim merama koje je Srbija preduzela.

Ministar je kazao i da je od 222 osobe koje su testirane pozitivne na COVID19 131 do sada hospitalizovano, da se 15 nalazi na respiratorima, od toga troje "u prilično lošem stanju", zbog drugih oboljenja koja takođe imaju.

Najavu potencijalno oštrijih mera ograničenja kretanja građana Lončar nije nazvao "drastičnijim", već merama koje spasavaju živote, a ocenio je da građani i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

Lončar je dodao da ako građani primete ljude koji su nedavno došli iz inostranstva a koji krše mere samoizolacije trebaju da budu upozoreni i prijavljeni.

"Naravo da će oni biti sankcionisani", zaključio je Lončar.

U Srbiji 222 zaraženih korona virusom, 34 više nego jutros

U Srbiji je do sada zabeleženo ukupno 222 potvrđenih slučajeva COVID19, 34 zaraženih više od objavljivanja prethodnog izveštaja u 8 časova, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od jutros do 18 časova, 22. marta 2020. godine, testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 bilo pozitivno a 27 negativno na novi korona virus.

Od 34 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 21 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 18 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 761 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Lončar: Druga žrtva korona virusa žena od 92 godine

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je druga žrtva korona virusa u Srbiji žena stara 92 godine koja je bila na respiratoru u Infektivnoj klinici u Beogradu.

Lončar je za TV Prva rekao da su se lekari borili i učinili sve žto su mogli, ali da je pacijentkinja imala još bolesti i nije uspela da se izbori sa ovim virusom.

On je ponovio da je za sada jedino rešenje ostati kod kuće.

"Nemojte sada da ulazimo u druge teme, kolko se virus gde zadržava, sada to nije bitno, jedino bitno je da nema kontakta i shvatite to, ovo sve što činimo neće značiti ništa ako ne pojačamo mere i ako se ne smanje kontakti, a sve ostalo će biti predmet analize narednih meseci", rekao je ministar.

Lončar je rekao da sistem funkcioniše za sve hitne slučajeve, osim bolnica koje su odvojene za korona virus.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Srbiji registrovano ukupno 222 slučaja: Još 34 novozaraženih

Izvor: Večernje novosti, 22.Mar.2020

U Republici Srbiji su do 18 časova 22. marta 2020. godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19 U Republici Srbiji su do 18 časova 22. marta 2020. godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19.Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 22. marta 2020....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.