Izvor: Radio 021, 21.Jul.2020, 17:44

Krizni štab: Neslaganja u brojevima obolelih od virusa korona i niz razloga za to

Uočljiva je razlika između brojeva novozaraženih korona virusom koje tokom dana saopštavaju lokalne samouprave i lokalni zavodi za javno zdravlje i zvaničnog preseka u 15 časova, koji objavljuje Krizni štab.

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević objašnjava da neslaganja postoje, ali i da postoji čitav niz razloga kojima se to može objasniti. Kao jedno od objašnjenja ona navodi to što neke lokalne samouprave objavljuju ukupan broj pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << testova, dok Krizni štab objavljuje ukupan broj osoba sa pozitivnim testom.

"Svi zavodi i instituti za javno zdravlje u našoij zemlji, plus Batut, plus sve kovid ambulante i bolnice, to je više od 200 ustanova, mogu i rade briseve kada je u pitanju PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova, odnosno o pozitivnosti testova. Svi oni imaju kompletan uvid na dnevnom nivou o epidemiološkoj situaciji u svojoj nadležnosti", kazala je Kisić Tepavčević upitana o ovom neslaganju brojeva na dnevnom nivou.

Dodaje da u prikupljanju svih tih podataka učestvuje veliki tim ljudi, a da se podaci potom unose u bazu. Kako kaže, to se zbog obima posla ne radi u jednom momentu, već je potrebno vreme.

"Broj hospitalizovanih ne odgovara često broju aktivnih zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne zato što su pozitivni. Često je u bolnicama do 40 odsto pacijenata koji nemaju PCR nalaz ili je on negativan, ali imaju svu simpomatologiju", objašnjava Kisić Tepavčević.

Ističe da postoje različita neslaganja i da ih treba objasniti kako se ne bi stvarala sumnja ili nepoverenje.

"Ova baza je napravljena sa ciljem da imamo apsolutni nadzor u svakom momentu, pruža apsolutnu osnovu za dalji rad. Svako na teritoriji svoje nadležnosti ima podatke na dnevnom nivou. To što u određenom momentu određeni podaci se ne poklapaju, postoji čitav niz razloga kojima se to može objasniti. Nadamo se da će se to poboljšati, to bi nam svima olakšalo posao", istakla je.

Prema njenim rečima, ukupan broj potvrđenih slučajeva nije najznačajniji indikator, već je u ovom trenutku to učestalost formi bolesti u potvrđenim slučajevima.

"Sada nam je glavni indikator težine epidemiološke situacije popunjenost kapaciteta, broj ljudi na respiratoru i broj smrtnih slučajeva. Te podatke menjamo i korigujemo na satnom nivou kako bi obezbedili kapacitete koji su nam potrebni", rekla je Kisić Tepavčević.

Upitana o zastoju za analizama uzoraka u laboratoriji "Vatreno oko", do kog je došlo između 6. i 10. jula, Kisić Tepavčević objašnjava da su svi brisevi koji su u tom periodu poslati u tu laboratoriju bili na čekanju jer su nedostajali određeni reagensi. Dodaje da brisevi nisu izgubljeni, kako se govori, već da su zamrznuti i testirani naknadno, a da su građani dobili rezultate, mada se velikim zakašnjenjem.

Govoreći o gradovima koji su trenutno žariše virusa, ona je kazala da nijedan grad ne može da se izdvoji posebno, a da je "u ovom momentu čitava zemlja zona intenzivne žarišne transisije". Takođe, postoji i fluktuacija građana iz grada u grad, pa je neophodno poštovati preventivne mere gde god živeli, napominje Kisić Tepavčević.

Ona navodi da se već izvesno vreme beleži "relativna stagnacija apsolutnog broja obolelih", a da se preventivne mere ne primenjuju taj broj bi bio višestruko veći i postojala bi eksplozivnost.

"Ako se ovako bude nastavilo, za očekivati je da do kraja nedelje imamo silazni tok", kaže Kisić Tepavčević.

Dodaje da je u Beogradu u jednom trenutku bila polovina novozaraženih, a sada je taj broj pao na trećinu. Kako kaže, situacija je bolja i u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Kada je u pitanju starosna struktura onih koji najviše obolevaju, Kisić Tepavčević kaže da su to osobe između 20 i 49 godina, za koje napominje da nisu osetljivije već su bile najviše izložene bez primene preventivnih mera. Većinu obolelih čine muškarci, njih 60 odsto.

Autor: N1, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.