Kriza nije gotova, ovo je samo početak: Čekaju nas brojne neprilike, ali i posledice

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 09:18

Kriza nije gotova, ovo je samo početak: "Čekaju nas brojne neprilike, ali i posledice"

Poslednje dve godine stručna ekonomska javnost je u konstantnom strahu od velike ekonomske krize.

Prvo je krenulo sa pandemijom korona virusa, a na to se samo nadovezala kriza izvana ratom u Ukrajiini. Predviđanja su razna, ali nijedno nije pozitivno, pogotovu nakon propasti SVB i Signature banke. Velika svetska imena u svetu ekonomije upozoravaju da nas čeka gora kriza nego 2008. godine.

Piter Šif, istakunti ekonomista i Džejmi Dajmon, izvršni direktor JP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Morgan Chase & Co uporedili su bankarski sektor sa kulom od karata koja može da se sruši svakog trena. Dajmon je istakao da bankarska kriza još nije gotova, već da nas čekaju brojne neprilike, ali i posledice.

Piter Šif je jedan od retkih ekonomista koji je predvideo krizu iz 2008. godine. Govoreći o trenutnom stanju u ekonomiji upozorio na bankarsku krizu koja nam tek predstoji. Reč je o krizi, koju će prema njegovim procenama izazvati, trenutno narušeni bankarski sistem.

Džejmi Dajmon, izvršni direkor "JPMorgan Chase", kaže da je finansijski sektor još uvek pod stresom izazvanim propadanjem dve banke u Americi. Kako je naveo trenutna kriza još nije gotova, a i kada bude, čekaju nas posledice, koje ćemo trpeti godinama.

"Ali što je važno, nedavni događaji nisu nimalo nalik onome što se dogodilo tokom globalne finansijske krize 2008. godine", dodao je on.

Naglasak na regionalnim bankama naveo je investitore i analitičare da sugerišu da bi institucije "prevelike da bi propale" bile korisnici krize, ali Dimon je rekao da JPMorgan želi da ojača manje banke u korist celog finansijskog sistema.

"Nedavni neuspesi banke Silicijumske doline (SVB) u Sjedinjenim Državama i Credit Suisse u Evropi, i s tim povezan stres u bankarskom sistemu, naglašavaju da jednostavno zadovoljavanje regulatornih zahteva nije dovoljno. Rizici su veliki, a upravljanje tim rizicima zahteva stalnu i budnu kontrolu kako se svet razvija", napisao je Dimon.

Umesto toga, izvršni direktor JPMorgana pozvao je na regulaciju koja je okrenuta budućnosti. On je istakao da su obveznice koje se drže do dospeća koje su postale problem za mnoge banke zapravo državni dug sa visokim rejtingom koji ima dobre rezultate prema sadašnjim pravilima, i da nedavni testovi na stres nisu pokazali brz rast kamatnih stopa.

On je rekao da bi regulativa trebalo da bude "manje akademska, više kolaborativna" i da kreatori politike treba da budu oprezniji u pogledu potencijalnog guranja nekih finansijskih usluga nebankarskim i takozvanim bankama u senci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.