Korona virus i internet: Fejsbuk će uklanjati lažne vesti o vakcinama

Izvor: Luftika.rs, 05.Dec.2020, 17:16

Korona virus i internet: Fejsbuk će uklanjati lažne vesti o vakcinama

Getty ImagesFejsbuk će brisati postove koji pozivaju ljude da se ne vakcinišu Fejsbuk kaže da će početi da uklanja lažne vesti o vakcinama protiv korona virusa kako bi sprečili „dugoročnu štetu po zdravlje”. Iz kompanije navode da će ubrzati realizaciju planova da uklanjaju postove koji sadrže lažne informacije kako na Fejsbuku, tako i na Instagramu, nakon što je Velika Britanija prva u svetu najavila početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << vakcinacije.
Osim tvrdnji za koje postoje dokazi da su pogrešne, Fejsbuk će brisati lažne informacije o sastavu vakcine, njenoj bezbednosti, delotvornosti i kontraindikacijama.
Vakcina za kovid: U oskudici činjenica bujaju glasine Dve vakcine protiv korona virusa na odobravanju u Srbiji Da li porodicama nude novac da „pristanu” da je pokojnik umro od korona virusa Takođe će biti uklonjene teorija zavere da vakcina protiv korona virusa sadrži mikročip koji bi omogućio kontrolu ili nadgledanje pacijenata.
Fejsbuk se našao na meti kritika za nedosledan pristup lažnim vestima i tvrdnjama, kao i netačnim sadržajima koji su dostupni širom platforme.
Šta kažu iz Fejsbuka? Iz kompanije kažu da će brisati tvrdnje o vakcinama za korona virus za koje su „već opovrgli stručnjaci u oblasti zdravlja”. Oni dodaju da od januara rade na uklanjanju sadržaja o pandemiji, kao što su informacije o lažnim lekovima i tvrdnje da virus ne postoji.
Fejsbuk je u oktobru zabranio reklame koji pozivaju ljude da se ne vakcinišu.
Na ovaj način, kompanija je proširila praksu da „uklanja infomacije koje mogu izazvati dugoročnu štetu po zdravlje”.
Međutim, kažu iz Fejsbuka, biće potrebno neko vreme da se uspostavi ovakva praksa, koju BBC tumači kao odgovor na saopštenje britanskih vlasti da je vakcina kompanija Fajzer i Biontek odobrena od strane agencije za lekove.
„Ne možemo ovo da sprovedemo preko noći”, kažu iz Fejsbuka.

Getty ImagesLjudi koji su skloni teorijama zavere često su nastrojeni protiv vakcina Analiza Marijana Spring, dopisnica za lažne vesti i društvene mreže
Društvene mreže su preplavljene dezinformacijama o vakcinama protiv korona virusa, koje se iznova pojavljuju na svaku novu vest, kao odobrenje za korišćenje Fajzerove vakcine u Velikoj Britaniji. Ove teorije zavere su alternativna realnost u odnosu na legitiman oprez, a šire lažne tvrdnje kao što je mikročipovanje, genocid i manipulacija DNK.
Zbog toga je mnoge, uključujući političare koji su apelovali na društvene mreže da nešto preduzmu, obradovala vest da Fejsbuk sprema odgovor.
Ovo je rigorozniji korak nego prošli put – sada će tvrdnje biti uklonjene, a ne samo proverene ili obeležene kao lažne vesti.
Međutim, ostaje razloga za zabrinutost da se ovo neće ispostaviti kao adekvatan pristup ili da neće biti dovoljno delotvoran.
Teorije zavere o korona virusu su postale veoma rasprostranjene, a često dolaze od antivaksera, presudonaučnih krugova i prelivaju se u roditeljske četove, na forume i Instagram.
Pokušaj potiskivanja ovih narativa mesecima nakon što su počeli da se šire možda neće biti dovoljno da se zatre seme sumnje u pojedinim zajednicama širom sveta.
Kakve su reakcije?
Iako je ova vest obradovala mnoge, takođe postoji zadrška da Fejsbuk možda neće ispuniti obećanje.
Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za borbu protiv govora mržnje na internetu, smatra da je „ove korake trebalo preduzeti mnogo ranije, a da ni sada nema garancije da će biti efikasno sprovedeni”, navodi se u saopštenju. „Kao što smo imali prilike da vidimo u mesecima nakon obećanja Fejsbuka da će brisati lažne vesti o korona virusu koje su dali početkom godine, oni ne ispunjavaju uvek svoja obećanja”.
Lažne vesti: Tri saveta kako da ih prepoznate
Lažne vesti – tri saveta kako da ih prepoznateThe British Broadcasting Corporation Ahmed je apelovao na svetske vlade da ubrzaju donošenje regulativa kojom bi se ograničilo širenje štetnih sadržaja. „Oni bi morali da uvedu rigoriznu regulativu što je pre moguće kako bi osigurali primenu obećanja poput onog koje je dao Fejsbuk, kao što je krivična odgovornost za nepostupanje po pitanju uklanjanja sadržaja koji pojačava rizik po zdravlje”, zaključuje.
Britanska vlada planira da usvoji Zakon o onlajn pretnjama, nakon kritika da je „neprihvatljivo mnogo zakasnila” da objavi nacrt, dok je sekretar iz senke za digitalna pitanja Laburističke partije Džo Stivens apelovao na hitno donošenje zakona koji treba da zaštiti ljude za „širenje opasnih dezinformacija”.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Korona virus i internet: Fejsbuk će uklanjati lažne vesti o vakcinama

Izvor: B92, 05.Dec.2020

Iz Fejsbuka kažu da će brisati sadržaj koji negativno govori o vakcinama kako bi sprečili "dugoročnu štetu po zdravlje"...Fejsbuk kaže da će početi da uklanja lažne vesti o vakcinama protiv korona virusa kako bi sprečili "dugoročnu štetu po zdravlje". Iz kompanije navode da će ubrzati realizaciju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.