Korona virus i imuni sistem: Zagonetka koja i dalje muči naučnike

Izvor: B92, 28.Avg.2020, 11:11

Korona virus i imuni sistem: Zagonetka koja i dalje muči naučnike

Naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji pokušavaju da odgovore na pitanja koliko traje imunitet posle infekcije i zašto ima toliko težih slučajeva zaraze.

I dalje nije potpuno jasno kako imuni sistem čoveka odgovara na korona virus.

Novi Imunološki konzorcijum koji se bavi korona virusom kaže da će izučavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imuniteta pomoći u borbi protiv epidemije.

Dobili su 6,5 miliona funti od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja.

Šta je imunitet i kako može da radi za nas:

Otkako se virus pojavio naučnici se utrkuju da saznaju kako naše telo odgovara na infekciju.

Profesorka Maini blage do umerene slučajeve Kovida-19 ocenjuje kao "knjiške primere" odgovora imunog sistema.

"Tu deluje da su svi ključni delovi složenog imunog sistema radili u saglasju".

Ali konzorcijum stručnjaka se nada da će otkriti ulogu imunog sistema u težim slučajevima zaraze.

Traže i odgovor koliko traje imunitet posle preležane infekcije. Ove nedelje istraživači iz Hongkonga su zabeležili prvi slučaj da se pacijent ponovo zarazio.

Profesor Pol Mos, istraživač sa Univerziteta u Birmingemu i član konzorcijuma, kaže da je "to prvi slučaj među milionima, tako da je potrebno da budemo svesni razmera".

Kako se nauka bori sa korona virusom:

Nekoliko studija je pokazalo da prethodna izloženost nekom od korona virusa koji izazivaju običnu prehladu omogućava imunom sistemu da prepozna i novi korona virus.

Profesor Mos kaže da je ključno pitanje na koje treba pronaći odgovor - da li će infekcije drugim, blagim korona virusima sprečiti da obolite od Kovida-19 ili će zbog toga bolest biti teža.

Pratite Rebeku na Tviteru

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.