Korona virus i diplomatija: Kako diplomate rade u uslovima pandemije

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 07:44

Korona virus i diplomatija: Kako diplomate rade u uslovima pandemije

Diplomate u razgovoru za BBC objašnjavaju kako grade međunarodne odnose u vreme zatvorenih državnih granica

Razgovori o poverljivim informacijama uz džogiranje, ozbiljni pregovori sa smešnim tapetama i nemirnom decom u pozadini - sve je to sada realnost za diplomate u čitavom svetu.

"Gospođo Merkel, imate reč".

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus čeka da nemačka kancelarka uključi mikrofon. Usne Angele Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pomeraju, ali ne čuje se ništa osim šuštanja uključenog mikrofona jednog od učesnika konferencije.

"Imamo tehničke poteškoće", kaže Gebrejesus. "Možete li da pozovete nekog da Vam uključi mikrofon?"

Merkel prestaje da priča i počinje da čkilji u ekran. U kadar ulazi rame čoveka koji sedi pored nje koji, kako izgleda, pokušava da reši problem.

"Da li me čujete sada?", pita Merkel na engleskom i, nakon što je dobila pozitivan odgovor, sa vidnim olakšanjem nastavlja započeto obraćanje na nemačkom.

Novinari su novi način rada diplomata već prozvali "Zum diplomatija".

Video konferencije održavale su se i pre pandemije korona virusa, ali sada, kada su svi sastanci uživo otkazani, početak i kraj radnog dana za mnoge diplomate je sastanak preko Zum platforme.

Mnogi kažu da su već napamet naučili raspored u sobama svojih kolega.

"Kod mene se u kadru uvek vidi moj plišani tigar, koji stoji na krevetu. Ambasador uvek pita: "Je l'' tigar tu? Odlično, počinjemo", kaže za BBC Aljoška Simkić, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Rusiji.

On dodaje da je "zabavno razgledati" sobe kolega.

"Na zidu ispred kojeg sedi jedan moj kolega visi slika nekakve šume. Svaki put, kad on nešto priča, ja ne mogu oči da odvojim od te šume".

Ponekad u kadar upadaju deca i mačke, a čuje i lupnjava u kuhinji.

"Jednom se na sastanku desilo da je moje dete ušlo u sobu i pitalo da ga provozam na kancelarijskoj stolici. Teško je objasniti deci da je u toku radni sastanak.

"Ali, kolege imaju razumevanja, pošto smo trenutno svi u sličnoj situaciji", kaže američki diplomata, koji je želeo da ostane anoniman.

Istina je, tvrdi zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Rusiji Aljoška Simkić, vebinari "su nam već pomalo dosadili".

"Želimo da se srećemo sa ljudima, da razgovaramo i pijemo kafu. Eto, to nam baš fali!", govori Simkić kroz smeh.

"Video pozivi utiču na ton pregovora. Mnogo se gubi. Održavamo kontakt, svi imaju telefon, ali to je kao neko dopisno druženje - imaš broj, ali ne možeš da odeš na pivo sa tom osobom", kaže za BBC diplomata jedne od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji je zamolio da ostane anoniman, jer nema dozvole da razgovara sa novinarima.

Slično je i sa pregovorima koje preko Zuma vode evropske i američke diplomate. Najčešće svi pregovori počinju tako što delegacije izlažu svoj stav na određenu temu, a potom satima pokušavaju da razreše sporne tačke.

I tu počinje pravi posao diplomate.

"Inače se to odvija tako što prilazimo određenom kolegi za vreme pauze i predlažemo zakulisni sastanak kako bismo rešili sporna pitanja. Tako se mnogo toga reši, uspevamo da pronađemo kompromis. Ali sada to nije moguće", objašnjava Simkić.

On primećuje da se sada "sve svodi na to da rešimo šta se rešiti može". "A sva kompleksnija pitanja ostavljamo za kasnije".

Simkić kaže da su ranije ciljano išli na prijeme koje su organizovale ambasade, jer su znali "da će na prijemu biti čovek koji im treba", pa su mogli da povedu neformalan razgovor.

Kaže da je to mnogo jednostavnije nego slanje zvaničnih poziva koje je lakše odbiti. "Kad lično priđeš čoveku, ne može tek tako da te odbije", objašnjava Simkić.

Diplomata iz jedne od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza kaže da je njegova ambasada takođe odložila važna pitanja za kasnije.

"Ne možemo baš o svemu da razgovaramo preko video poziva ili telefonom, a takva pitanja se gomilaju. Kad-tad ćemo morati da se vratimo na uobičajeni način rada i moraćemo odjednom da rešavamo gomilu problema.

"A tu su još i unapred zakazani sastanci, koji nisu nigde pobegli i na koje ćemo morati da idemo. Imaćemo brdo posla nakon pandemije", zaključuje ovaj diplomata.

Diplomate kažu da je svima bilo potrebno vreme da se prilagode novim okolnostima. Teže je bilo starijim diplomatama, koji su navikli da sve rešavaju oči u oči.

"Interesantno je posmatrati starije kako, dok je kamera uključena, prinose telefon uhu kako bi bolje čuli", prepričava Simkić.

"Neko vreme smo se trudili da shvatimo koja je platforma najbezbednija za komunikaciju, a na kraju smo dobili spisak", priča jedan američki diplomata.

On dodaje da u video pregovorima takođe nastupaju momenti, kada kreće razgovor o poverljivim pitanjima.

"Kako da budemo sigurni da je platforma pouzdana? U takvim situacijama, kažemo sagovorniku šta sada može da se rešava, a šta ćemo ostaviti za kasnije".

Iako se za osiguravanje poverljivosti komunikacije koriste VPN i druge metode, stručnjaci kažu da nijedna nije potpuno pouzdana, jer stoprocentne zaštite od prisluškivanja nema.

Sve poverljive i osetljive informacije šalju se putem šifrovanih poruka iz sedišta ambasade, kaže američki diplomata.

"Šifranti su zbog toga do guše u poslu", pojašnjava on.

Simkić dodaje da, kad god sa nekim razgovara preko Zuma, ima u vidu da sadržaj razgovora može da stigne do bilo čijih ušiju.

"Zbog toga nikada ne razgovaram o poverljivim ili osetljivim temama putem interneta", tvrdi.

Saradnik američkog Stejt dipartmenta kaže da su diplomate pronašle neuobičajene načine da pregovaraju o osetljivim temama - recimo, dok džogiraju.

Sportske aktivnosti na otvorenom u mnogim zemljama nisu potpale pod zabranu, a diplomate koriste priliku da se sretnu na trčanju i popričaju uz održavanje socijalne distance.

Vrlo važan element u radu ambasada jeste uspostavljanje i održavanje kontakata na lokalu - sa zvaničnim predstavnicima, biznismenima, novinarima i običnim građanima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus i diplomatija: Kako diplomate rade u uslovima pandemije

Izvor: Radio 021, 10.Jul.2020

Diplomate u razgovoru za BBC objašnjavaju kako grade međunarodne odnose u vreme zatvorenih državnih granica..AFPNemačka kancelarka Angela Merkel na video konferenciji..Razgovori o poverljivim informacijama uz džogiranje, ozbiljni pregovori sa smešnim tapetama i nemirnom decom u pozadini - sve je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.