Korona virus: Zašto gela za pranje ruku nema nigde u svetu

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 22:56

Korona virus: Zašto gela za pranje ruku nema nigde u svetu

Tokom pandemije korona virusa nam stalno govore da peremo ruke i koristimo gel za suvo pranje - ali tog gela od kako je sve ovo počelo nema nigde.

Rafovi širom sveta su prazni, preko interneta je ponuda slaba, a nekolicina dobavljača koji ga prodaju čine to po astronomskim cenama. Stalno nam govore da peremo ruke i da koristimo gel za ruke, ali mnogi od nas ne mogu nigde da ga nađu.

Da li se suočavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa globalnom nestašicom gela za ruke?

Kad bi svako na svetu imao samo jednu bočicu gela za pranje ruku bilo bi nam potrebno 385 miliona litara ovog sredstva.

Treći najbogatiji čovek u Velikoj Britaniji saopštio je da će u narednih deset dana izgraditi postrojenje za proizvodnju gela za ruke u Nemačkoj i još jedno u Velikoj Britaniji - i da će besplatno opskrbljivati Nacionalnu zdravstvenu službu.

Kompanije za proizvodnju pića kao što su Perno Rikard - koja pravi votku Absolut - i Diageo - koja pravi viski Džoni Voker - sada prave i doniraju gel zdravstvenim sistemima širom sveta.

I luksuzni brend LVMH prelazi sa proizvodne linije parfema na pravljenje gela.

Ne radi se samo o tome da oni koji prave gel ne mogu da namire potražnju; sve ove kompanije imaju nešto do čega većina proizvođača gela za ruke ne može da dođe - alkohol.

Pokušajte da nađete gel na bazi alkohola - kakav preporučuje SZO - na Amazonu i videćete da su svi uobičajeni brendovi već rasprodati.

U Velikoj Britaniji, pre samo nekoliko dana izgledalo je kao da samo jedan prodavac ima zalihe. Bočica od 500 mililitara prodavala se za 35 dolara - što je najmanje deset puta više nego pre pojavljivanja korona virusa.

Lako je optužiti prodavce kao što je ovaj za pumpanje cena i mnogi ocenjivači ispod proizvoda učinili su upravo to.

Prošle nedelje mu je novi dobavljač ponudio tonu etanola za 10.000 funti - više nego deset puta više od normalne cene. On je to ljubazno odbio.

Vajsbart opskrbljuje apoteke širom Evrope i Bliskog Istoka. Sada su njegove mušterije toliko očajne za novim količinama da se trude da mu pomognu da dođe do izvora etanola.

BBC je pokušao da stupi u kontakt sa nekoliko distributera alkohola koji se koristi u gelovima u Velikoj Britaniji. Jedna žena koja se javila na telefon bila je na ivici suza jer se kompanija za koju radi zatvarala zbog potrošenih zaliha.

Drugi su toliko zauzeti da osoblje ne može da priča sa nama od previše posla. Jedan sajt je rekao da su narudžbe skočile sa 300 dnevno na više od 6.000. Nijedna kompanija više ne prima nove narudžbe.

Postalo je teško povećati snabdevanje budući da je bolnicama, staračkim domovima, hospisima i firmama koje pružaju osnovne usluge ovo sredstvo potrebnije nego ikad.

Većina ovih gelova pravi se od etanola ili izopropil alkohola, poznatog i kao IPA.

Njegova kompanija sada radi punim kapacitetom i pokušava da pošalje onoliko koliko može industriji gela za ruke, ali ona ima i druge obaveze.

"Mislim da se dovoljno proizvodi samo to u ovom trenutku ne odlazi pravim kanalima. Neko ko proizvodi alkohol za Diageo ili nekog sličnog ima obavezu da ga šalje njima a ne nekome ko pravi gel za ruke", kaže on.

"Suština je u tome da se snabdevanje preusmeri na prave ljude."

Kako će, dakle, treći najbogatiji čovek u Velikoj Britaniji da nabavi dovoljno zaliha alkohola da popuni svoje proizvodne linije u Britaniji?

E, pa ne bi trebalo da ima previše problema u tome - ser Džim Ratklif je, naime, vlasnik Ineosa, najvećeg proizvođača i etanola i IPA u Evropi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus: Zašto gela za pranje ruku nema nigde u svetu

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2020

Tokom pandemije korona virusa nam stalno govore da peremo ruke i koristimo gel za suvo pranje - ali tog gela od kako je sve ovo počelo nema nigde...BBCDa li ste vi uspeli da dođete do gela za pranje ruku?..Rafovi širom sveta su prazni, preko interneta je ponuda slaba, a nekolicina dobavljača koji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.