Korona virus: Otkriveno da su pangolini nosioci virusa povezanih sa Kovidom-19

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korona virus: Otkriveno da su pangolini nosioci virusa povezanih sa Kovidom-19

Krijumčareni pangolini su nosili viruse koji su blisko povezani sa onim koji hara svetom, kažu naučnici.

Potvrđeno je da pangolini prokrijumčareni u Kinu nose viruse koji su usko povezani sa onim koji je danas zahvatio čitav svet.

Trebalo bi strogo zabraniti prodaju krijumčarenih životinja na pijacama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od epidemija, kažu naučnici.

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se kao hrana i u tradicionalnoj medicini.

Kako je tačno virus prešao sa divlje životinje, najverovatnije slepog miša, na drugu životinju, a zatim na čoveka, ostaje misterija.

I slepi miš potkovičar i pangolin su umešani u prenos virusa, ali je tačan sled događaja nepoznat.

Otkrivanjem virusa u krijumčarenim malajskim pangolinima pokrenulo se pitanje gde su se oni zarazili virusom, rekao je doktor Lam. Da li su izvor bili slepi miševi na krijumčarskoj ruti do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Borci za zaštitu prirode kažu da bi bilo poražavajuće ukoliko ovo otkriće dovede do daljeg istrebljivanja ovog ugroženog sisara. Vlada velika potražnja za krljušti ove životinje zbog primene u tradicionalnoj kineskoj medicini, dok se meso pangolina smatra delikatesom.

"Ovo je trenutak kada međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na njihove vlade da zaustave ilegalnu trgovinu divljim životinjama", rekla je Elisa Pandžang sa Univerziteta u Kardifu, službenica za očuvanje pangolina u terenskom centru Danau Girang u Maleziji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.