Korona virus: Može li krvna plazma oporavljenih da pomogne teškim pacijentima

Izvor: B92, 08.Maj.2020, 17:25

Korona virus: Može li krvna plazma oporavljenih da pomogne teškim pacijentima

Nije dokazano da ova terapija pomaže. Koliko su ovakvi eksperimenti opravdani i da li mogu da pomognu u borbi protiv pandemije?

Za četiri meseca, koliko u Rusiji traje epidemija korona virusa, broj potvrđenih slučajeva Kovid-19 prevalio je 3.5 miliona. Za sada nema ni vakcine ni leka, niti se zna kada će ih biti.

U nedostatku efikasne terapije, lekari u celom svetu, pa i u Rusiji, pokušavaju da spasu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živote teško obolelih pacijenata transfuzijom krvne plazme onih koji su se od korona virusa već oporavili. U Moskvi su za davaoce uvedene novčane nadoknade.

U Moskvi se zahvaljujući transfuziji krvne plazme oporavilo već troje pacijenata, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve Anastasija Rakova.

Prema njenim rečima, dva od ova tri pacijenta su otpušteni iz bolnice 10 dana nakon što su primili transfuziju, a treći nakon dve nedelje.

Jedini prihvatljiv razlog da se koristi metoda čija primena nije dokazana jeste spasavanje života pacijenta koji je već na intenzivnoj nezi.

Upravo su na ovaj način spaseni mnogi životi tokom epidemije SARS-a 2003. godine. Transfuzija krvi je zatim odobrena od strane Svetske zdravstvene organizacije kao poslednje lekarsko sredstvo kojem se može pribeći. Ista metoda koristila se tokom epidemije ebole.

Prema rečima Grigorjanca, transfuzija plazme treba da se obavlja samo na najkritičnijem stupnju bolesti, kada sve prednosti lečenja plazmom nadjačavaju činjenicu da se radi o eksperimentalnoj metodi.

"To je ono što me brine kada vidim da se propagira lečenje krvom plazmom", kaže Grigorjanc.

Osim toga, samo 30 odsto oporavljenih ima dovoljnu koncentraciju antitela u krvi, a nisu svi spremni da budu davaoci.

Sa druge strane, Pavel Madonov je ubeđen je da će u idealnim slučajevima, naon što budu obavljena klinička ispitivanja, plazmu početi da primaju ne samo najkritičniji pacijenti, već svi. Borba protiv virusa, kaže on, ima smisla kada je bolest u ranoj fazi.

"Virus je opasan samo ukoliko dođe do komplikacija", objašnjava on. "Sama činjenica da je prisutan u u organizmu nije tako opasna, ali opasno je ako dođe do komplikacija kao što je upala pluća, što može da izazove akutni respiratorni sindrom. Kao što bi rekli na suđenju, virus ima pravo na prezumpciju nevinosti - smatra se da nije kriv dok se ne dokaže suprotno."

Kada pacijent razvije akutni respiratorni sindrom, već je prekasno je za borbu protiv virusa, zaključuje profesor.

"A virus je samo odradio svoj posao."

Međutim, Madonov se nada da će se pojaviti vakcina.

"Vakcina je način da obučimo telo da se brani. Ona je kao znak upozorenja za organizam: čim se pojavi nezvani gost, odmah ga vežite, stavite u automobil i odvezite u policiju. Antitela su izvršioci. Nije ni čudo u medicini takav način lečenja naziva očajnička terapija", zaključuje naučnik.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.