Korona virus: Deksametazon je prvi lek koji spasava život

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 17:09

Korona virus: Deksametazon je prvi lek koji spasava život

Pacijentima treba davati ovaj jeftini lek bez odlaganja, kažu stručnjaci posle "fantastičnih" rezultata ispitivanja.

Jeftini i veoma dostupni lek deksametazon može da pomogne u spasavanju života teže obolelih pacijenata od korona virusa.

Britanski stručnjaci tvrde da tretman malim dozama ovim steroidom predstavlja veliki korak u borbi protiv virusa.

Deksametazon je deo najvećeg ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i testiranja postojećih tretmana na svetu, čiji je cilj da utvrdi da li pomažu u lečenju korona virusa.

Navode i da deksametazon smanjuje rizik od smrti kod trećine pacijenata koji se nalaze na respiratorima.

Prvi lek za koji je dokazano da smanjuje broj smrtnih ishoda od Kovida-19 nije neki novi, skupi lek, već stari, jeftini steroid.

Ovo je razlog za slavlje jer znači da se pacijentima širom sveta može momentalno pomoći. Zato su glavni rezlutati ovog ispitivanja brzo objavljeni - jer su implikacije toliko značajne na globalnom nivou.

Deksametazon se koristi od početka 1960-ih za lečenje različitih stanja, kao što su reumatoidni artritis i astma. Polovina svih Kovid-19 pacijenata kojima je neophodan respirator ne prežive, pa bi smanjivanje tog rizika za trećinu imalo ogroman uticaj.

Lek se daje intravenozno na intenzivnoj nezi, kao i u obliku tableta za pacijente sa lakšim oblikom virusa. Do sada, jedini drugi lek za koji se pokazalo da pomaže pacijentima sa Kovidom-19 je remdesivir, antivirotik koji se koristi u lečenju ebole.

Pokazalo se da smanjuje trajanje simptoma korona virusa sa 15 na 11 dana, ali dokazi nisu dovoljno jaki da pokažu da li smanjuje smrtnost.

Za razliku od deksametazona, remdesivir je novi lek sa ograničenim zalihama i njegova cena tek treba da bude otkrivena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.