Korona virus, Balkan i pošta: Stižu li vam pošiljke iz Kine

Izvor: B92, 06.Feb.2020, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korona virus, Balkan i pošta: Stižu li vam pošiljke iz Kine

Zbog korona virusa mnoge avio-kompanije zaustavile su letove za Kinu, pa je zbog toga otežan i poštanski saobraćaj.

Ako očekujete pošiljku iz Kine ili planirate da nešto pošaljete, možda ćete morati da se strpite.

Pojedine avio-kompanije koje prevoze pošiljke sa Balkana iz Kine i u tu državu, zaustavile su privremeno letove.

Vuk Đorđević je još sredinom novembra prošle godine poručio odelo za psa i igračke iz Kine preko Ali Ekspresa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a porudžbina je stigla tek početkom februara.

"Često naručujem stvari preko Ali Ekspresa i obično stignu za mesec dana. Do sada nisam imao ovako loše iskustvo sa tim načinom kupovine. A svašta sam naručivao - od dresova, preko dečijih stvari, pa do mobilnih telefona.

"Prvobitno sam mislio da je zbog štrajka u našim poštama, a kasnije da se cela stvar otegla zbog frke sa korona virusom", kaže Vuk za BBC na srpskom.

Onlajn kupovina proizvoda iz Kine preko sajtova Ali Ekspres i Alibaba sve je popularnija na Balkanu, pa se zbog zaustavljenog avio saboraćaja ovih dana mnogi pitaju hoće li dobiti ono što su naručili.

Pošta Hrvatske saopštila je da je od utorka do subote prošle nedelje više od 100.000 paketa kupaca iz te zemlje, koji su preko Ali Ekspresa poručili robu, ostalo u skladištima u Kini.

"Do kraja ove nedelje ta brojka popeće se na oko 250.000 paketa i neće se smanjivati sve dok se ne uspostave avio linije ili dok kineski trgovci ne preusmere dostavu na brodski kontejnerski promet", prenose mediji saopštenje Pošta Hrvatske.

"Iz Kine na mesečnom nivou pristiže oko milion pošiljaka, a ukupan broj paketa poslednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 odsto godišnje", kažu u Hrvatskoj pošti, a prenose mediji.

Iz Pošta Srbije nije stigao odgovor na pitanje ima li zastoja u isporuci takve robe za Srbiju do objavljivanja ovog teksta, ali na sajtu ovog preduzeća piše da se prijem i slanje pošiljaka na relaciji Srbija-Kina ovih dana odvijaju se otežano.

"Avio-prevoznici Lufthanza i LOT obavestili su Pošte Srbije da su radi prevencije opasnosti od širenja korona virusa letovi prema Kini obustavljeni do daljnjeg, što će uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka", saopšteno je iz Pošta Srbije.

Ipak, to što je transport na relacijama ka Kini zaustavljen, ne znači nužno da će sve pošiljke sa Ali Ekspresa kasniti, tvrde u Pošti Crne Gore.

"Velike elektronske trgovine odavno imaju ispostave i u drugim krajevima sveta. Dakle, iako je roba naručena na Ali Expresu, ne znači da dolazi iz Kine", piše u odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom.

Dodaje se i da nijedna pošiljka čiji je sadržaj roba sa Ali Expresa nije zadržana u poštanskim kanalima Pošte Crne Gore.

"U ovom trenutku nemamo zastoj u dostavi pošiljaka", dodaju.

Međutim, zbog obustavljanja letova nekih avio-kompanija, i Pošta Crne Gore upozorava da će prekid imati uticaja "na efikasnost poštanskog poslovanja u razmeni pošiljaka".

Roba poručena preko Ali Ekspresa nesmetano stiže i do makedonskih kupaca, tvrde u Pošti te zemlje.

"U proteklom periodu nije bilo smanjenja pošiljaka koje je primio Ali Ekpres i prema uobičajenoj dinamici pošiljke isporučuju i preuzimaju naši kupci", piše u odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom iz Pošti Severne Makedonije.

Slanje pošiljaka u Kinu je moguće i dalje, rečeno je za BBC na srpskom u tom preduzeću.

To što su pojedine avio kompanije zaustavile letove ka Kini, otežava rad i špediterskim firmama.

Iz kompanije Beokontrol iz Beograda kažu da i dalje šalju robu za Kinu preko kompanije Aeroflot, ali su kašnjenja sada uobičajena zbog gužve u isporukama.

Robu iz Kine dobijaju preko kineskih avio-kompanija koje lete ka evropskim gradovima, ali je i taj transport otežan, pošto teret moraju da preuzmu u nekoj drugoj zemlji.

Kada je reč o transportu robe brodovima, on funkcioniše bez promena, kažu u Beokontrolu.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu epidemiju korona virusa.

Tedros Adhanom Gebrejsesus, direktor ove organizacije, u sredu je zatražio 675 miliona dolara za finansiranje tromesečnog plana borbe.

Većina novca bi otišla državama kojima je potrebna pomoć kako bi građane zaštitile od virusa. Oko 500.000 maski i 40.000 respiratora će biti poslato u 24 zemlje.

Ostali potezi:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hrvatskoj 250.000 paketa iz Kine na čekanju, u Srbiji se broj ne zna

Izvor: Danas, 07.Feb.2020, 08:41

Građani Srbije koji čekaju pošiljku iz Kine ovih dana, naročito oni koji redovno pazare preko Aliekspresa, možda će morati da sačekaju dodatno jer je poštanski saobraćaj sa ovom zemljom otežan.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.