Izvor: Radio 021, 01.Mar.2021, 22:42

Korona u komšiluku: U RS dozvoljena živa muzika, gosti ne smeju da pevaju i igraju

Prvi radni dan posle vikenda nije tipičan za brojeve novozaraženih korona virusom s obziom na to da se nedeljom po pravilu testira značajno manji broj uzoraka, a izuzetak od tog pravila je Crna Gora, koja danas beleži oko 450 zaraženih, što je na nivou prošle sedmice.

Kao prošlog ponedeljka, Hrvatska i danas beleži dvocifreni broj novozaraženih - 91, od 2.294 testirana uzorka i 11 smrtnih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 2.892.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Hrvatskoj su od danas na snazi ublažene epidemiiološke mere - kafići ugostiteljski objekti, teretane i drugi objekti vezani za sport ponovo rade nakon gotovo tri meseca - od novembra prošle godine.

U BiH je prijavljeno 20 smrtnih slučajeva i 223 pozitivne osobe na 1.143 testiranih uzoraka.

Dan ranije je u BiH bilo 711 novozaraženih od 2.698 testiranih osoba, dok je od posledica korona virusa umrlo 17 osoba.

U Republici Srpskoj je od danas dozvoljeno izvođenje žive muzike u ugostiteljskim objektima koji imaju više od 50 metara kvadratnih u delu za goste pod određenim uslovima.

Za vreme boravka u objektu muzičari treba da održavaju distancu od najmanje dva metra između sebe i od gostiju, između bine i stolova je potrebna udaljenost od četiri metra, a svi, izuzev pevača i muzičara na duvačkim instrumentima, moraju da nose masu preko usta i nosa i tokom nastupa muzičari se ne smeju kretati van bine. Gostima nije dozvoljeno plesanje, niti pevanje.

U Crnoj Gori je potvrđeno 449 novozaraženih od 1.555 testiranih uzoraka, a 12 pacijenata je preminulo. Od preminulih najmlađi je imao 38, a najstariji 84 godine, saopšteno je iz IJZ-a.

Inače, od sutra u Crnoj Gori stupa na snagu nova mera koja se odnosi na zaključavanje više gradova, među kojima su i Podgorica, Cetinje i Herceg Novi, a ta mera je ranije doneta i važi za Budvu i Tivat.

Slovenija je u nedelju imala 243 novozaražene osobe i 11 prijavljenih smrtnih slučajeva. Udeo novozaraženih u broju testiranih uzoraka je 16,7 odsto, što je blago poboljšanje u odnosu na prethodni dan.

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata potvrđeno je 419 novozaraženih osoba - najviše u Skoplju - 263, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Broj preminuih se ne navodi.

Autor: Tanjug, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.