Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2022, 22:45

Korona skrajnula pacijente koji boluju od AIDS-a 

VRANJE

Pacijenti koji su već oboleli od AIDS-a bili su skrajnuti za vreme kovid pandemije.

„Savetovalište koje je bilo njima namenjeno koje su oni posećivali, sad je zapravo bila kovid ambulanta u Zavodu za javno zdravlje Vranje, tako da je ovo prava prilika da izađemo iz kovida i da se vratimo da radimo na pozitivnoj prevenciji sa HIV pozitivnim osobama, da radimo na jačanju njihove psihosocijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << snage i da oni na taj način ne učestvuju u daljem prenošenju  HIV infekcije, a svakako da budu zdravi i da jednostavno  žive  kvalitetnijim životom“, kaže epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju, dr Biljana Popović .

Zbog toga je u Vranju i održan okrugli sto pod nazivom „Mentalno zdravlje populacija osetljivih na HIV za vreme Kovid-19 pandemije“ a njegov cilj je bolja mreža sa zdravstvenim radnicima, nevladinim sektorom i institucijama van zdravstvenog sistema.

„Samo zajedno možemo da dođemo do dosezanja ciljeva 95-95-95 i da dođemo do onog našeg krajnjeg cilja koji je zaplaniran tamo negde 2050. godine, tri nule, znači da nemamo nijednog više novog registrovanog sa HIV-om, da nemamo obolevanje od AIDS-a, da nema umiranja od AIDS-a, niti osoba koje doživljavaju stigmu i diskriminaciju vezano za HIV infekciju“, kaže dr Popović.

Ona je iznela podatak da je u Pčinjskom okrugu zvanično  registrovano 38 osoba  sa HIV-om od početka pojave virusa 1995. godine do danas.

„Od toga je devetoro ljudi umrlo sa AIDS-om, a imamo 21 osobu zvanično registrovanu koja živi na teritoriji Pčinjskog okruga sa HIV-om. Ono što karakteriše ovu 2022. godinu je to da smo imali osobu kod koje je registrovan AIDS i koja je  u okviru pet meseci od početka registrovanja bolesti i zapravo umrla. To nam je pokazatelj da bi trebalo što više da radimo na primarnoj prevenciji, sekundarnoj prevenciji i na pozitivnoj prevenciji kad su u pitanju HIV pozitivne osobe.  Osobi koja je umrla je nedostajala prava pozitivna prevencija, snaga koju je trebalo da joj da i državni sistem da ona ojača da bi sada bila među živima. Radi se o mladoj osobi starosti preko 40 godina“, ističe doktorka.

Direktor TOC Goran Radisavljević ističe da se u Srbiji od januara ove godine, u svakom okrugu organizuju okrugli stolovi na ovu temu. Dakle ukupno 24. Nosilac projekta je Ministarstvo zdravlja. Projekat je finansiran od strane Global fonda kao dodatna pomoć Republici Srbiji vezano za podršku u borbi protiv pandemije izazvane Kovidom-19 . Projekat sprovodi osam organizacija civilnog društva.

Radisavljević ukazuje na probleme sa kojima su se suočavali pacijenti koji su na terapiji, koji su HIV pozitivni. Infektivna klinika je donekle za njih bila zatvorena u vreme pandemije, poremetili su se načini davanja same terapije, kontrole njihovog stanja.

„PCR aparati su bili u službi pandemije i Kovida-19, bilo je tu puno problema. Osobama koje su HIV pozitivne bio je narušen imunitet. Kako kovid utiče, da li su oni ugroženiji, ili nisu, puno stvari se dešavalo za dve i po godine. Puno stvari smo i mi naučili samim tim i organizacije koje sprovode preventivne programe. Kod onih koji su u riziku pronalazile su nove načine komunikacije. Okrenuti smo internetu, društvenim mrežama kako bi mogli da održimo preventivne programe i smanjimo broj novozaraženih“, kaže Radisavljević.

On je izneo podatak da je broj novozaraženih, kao i prosek novozaraženih isti poslednjih nekoliko godina.

„Nije Kovid nešto uticao da se poveća ili da se smanji broj. Negde po proceni imamo 3.600 HIV pozitivnih. U Srbiji je 3.050 registrovanih, još 550 bi trebalo da se pronađe i registruje, što na terenu i pokušavamo da uradimo kroz međusektorsku saradnju zdravstvenog sistema i civilnog društva, kako bi doprineli ciljevima održivog razvoja i negde iskorenili HIV. Ako pogledamo agendu 2020-2030. i ciljeve održivog razvoja, a jedan od ciljeva je da se HIV iskoreni“, zaključuje Radisavljević.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.