Korona pokvarila računicu: Nismo se više zadužili, samo kasnimo sa plaćanjem kredita

Izvor: B92, 24.Jul.2020, 18:58

Korona pokvarila računicu: Nismo se više zadužili, "samo" kasnimo sa plaćanjem kredita

Beograd -- Prema poslednjem kreditnom izveštaju UBS, zaduženost građana kroz gotovinske kredite raste brže nego za sve ostale vrste kredita. Šta nam to govori?

Ispostavlja se da nam to ne govori ništa. Naime, kažu stručnjaci, ovo je veoma umršena računica i problem sa ovim izveštajem je isti onaj s kojim se već nekoliko meseci suočava globalna ekonomija - korona.

Zbog vanrednog stanja u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ceo svet našao, pa i naša zemlja, vanredna je i računica. Plaćanje kredita, podsetimo, bilo je zaustavljeno na tri meseca.

"Zbog pauze u otplati kredita, veoma mali broj ljudi je završio sa otplatama. Tu je samo 'bag' u računici. Nema nekog društvenog indikatora koji pokazuje da se nešto vanredno dešava, samo računica ima grešku", rekao je za B92.net ekonomski analitičar i urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac.

U suštini, do povećanja zaduženosti građana kroz gotovinske kredite u izveštaju je došlo upravo zbog ove pauze u otplati - ko je imao još mesec dana do otplate kredita, produžio je taj rok i još uvek se nalazi u izveštaju.

"Pored njega došlo je još petoro njih koji su uzeli kredite i zbog toga je brojka veća", objašnjava Uzelac.

Inače, podaci u izveštaju pokazali su da su krediti stanovništva porasli 1,98 odsto u odnosu na maj ove godine, došavši tako na cifru od 1.119.379.000.000 dinara, što je oko 9,5 milijardi evra.

Kada je reč o udelu duga po vrstama kredita, gotovinski krediti čine većinu sa 47,3 odsto, a slede ih stambeni i krediti za adaptaciju sa 39,4 odsto.

Najmanje ima potrošačkih kredita - 1,4 odsto.

Kada je u pitanju stanje duga po vrstama kredita, gotovinski prednjači sa 529.841.000.000 dinara, odnosno oko 4,5 milijardi evra. Slede ga stambeni i krediti za adaptaciju sa 441.080.000.000 dinara, odnosno oko 3,75 milijardi evra. Kod potrošačkih kredita ovaj iznos je znatno manji - 15.512.000.000 dinara, odnosno oko 131,9 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.