Korona pokosila poslovni sentiment u Sloveniji

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 13:59

Korona "pokosila" poslovni sentiment u Sloveniji

Ljubljana -- Poslovni sentiment u Sloveniji pao je u aprilu na najniži nivo ikada.

To se desilo jer je kriza izazvana koronavirusom razorila optimizam u svim privrednim sektorima i među potrošačima u toj zemlji.

Prema današnjem izveštaju slovenačkog zavoda za statistiku, poslovni sentiment je pao na minus 39,5 poena u aprilu sa minus 3,7 poena u martu i u odnosu na plus 6,7 bodova u istom mesecu prošle godine, prenosi Rojters.

U Sloveniji je do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđeno 1.366 slučajeva korona virusa, dok je 79 ljudi umrlo.

Slovenija je zatvorila sve škole, barove, restorane, kulturne ustanove, prodavnice, osim prodavnica hrane i lekova, ukinula javni prevoz i zabranila svako okupljanje na javnom prostoru od sredine marta, kako bi zaustavila širenje virusa.

Mnoge kompanije su morale da obustave proizvodnju zbog mera ograničenja kretanja, ali i zbog nedostatka delova i pada tražnje.

Zavod za statistiku je saopštio da se poverenje u proizvodnom sektoru pogoršalo uglavnom zbog pesimizma u pogledu narudžbina i proizvodnih očekivanja, dodajući da samo 9,0 odsto preduzeća nije osetilo posledice mera ograničenja u svojoj aktivnosti tokom poslednjeg meseca.

Vlada u Ljubljani je od ponedeljka dozvolila otvaranje auto-servisa i prodavnica nameštaja, građevinskog materijala, automobila i bicikala. Od 4. maja će takođe biti dozvoljeno otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona.

Banka Slovenije je procenila prošlog meseca da bi slovenačka privreda mogla da padne ove godine između 6,0 i 16 procenata zbog pandemije korona virusa i njegovih posledica, u odnosu na rast 2,4 posto 2019.godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U SLOVENIJI NIKADA GORE Optimizam među privrednicima pao na istorijski najniži nivo

Izvor: Blic, 24.Apr.2020

Poslovni sentiment u Sloveniji pao je u aprilu na najniži nivo ikada, jer je kriza izazvana korona virusom razorila optimizam u svim privrednim sektorima i među potrošačima u toj zemlji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.