Korona pojačala antisemitska i antiazijatska raspoloženja Nemaca: Primljeno više od sto prijava, podaci zastrašujući

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 22:07

Korona pojačala antisemitska i antiazijatska raspoloženja Nemaca: Primljeno više od sto prijava, podaci zastrašujući

Ured za istraživanje i informiranje koji se bavi slučajevima antisemitizma (Rias) još je početkom meseca upozorio na pojačanu pojavu antisemitskih teorija zavere i stereotipa tokom pandemije korona virusa.

U Nemačkoj je tokom korona krize porastao broj rasističkih i antisemitskih napada, rekla je u subotu poverenica vlade za integraciju Anet Vidmann-Mauz.

- Tokom korona krize ljude su prskali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dezinfekcijskim sredstvima i direktno ih napadali. Napadi su usmereni protiv Jevrejki i Jevreja i protiv osoba azijatskog izgleda i to protiv svih starosnih grupa - rekla je Anet Vidman-Mauz (Hrišćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za izdanje medijske grupe Funke.

Ona je objasnila da su podaci Ureda za savetovanje žrtava "zastrašujući".

- U samo nekoliko sedmica ovi uredi su primili više od stotinu prijava - rekla je Vidman-Mauz.

Građani Nemačke azijskog porekla su meta napada zbog uverenja pojedinih grupa po kojem je Kina kriva za izbijanje pandemije. Jevreji se pak nalaze na udaru teoretičara zavere i antisemita koji, između ostalog, ne veruju u korona krizu, nego u "zaveru iza koje stoje Jevreji".

Vidman-Mauz je podsetila na prvu sednicu vladinog odbora protiv rasizma i antisemitizma, koji je prvi sastanak održao prošle srede.

- Ovi slučajevi još jednom pokazuju koliko je važno što smo borbu protiv rasizma i antisemitizma podigli na najviši politički nivo - rekla je demohrišćanska političarka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.