Korona-kriza i masovno štampanje novca idu naruku investitorima u bitkoin

Izvor: B92, 11.Maj.2020, 15:35

Korona-kriza i masovno štampanje novca idu naruku investitorima u bitkoin

Kasnije danas dogodiće se novo prepolovljenje bitkoina.

To na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i dosad u opticaj dolaziti upola manje bitkoina.

Neki već predviđaju da će se cena bitkoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog prepolovljenja, odnosno 2012. i 2016. godine, piše SEEbiz.

O učincima prepolovljenja bitkoina 2020. godine, prvom otkad je bitkoin eksplodirao na globalnoj sceni kao rezultat masovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optimizma tokom 2017. godine, raspravljalo se godinama.

Niko ne zna kako će cena bitkoina reagovati na pritisak ponude, premda su mnogi u zajednici bitkoina i kriptovaluta uvereni da će se cena bitkoina na kraju povećati.

Međutim, u kratkom roku očekuje se da će tržište bitkoina biti visoko volatilno. "Danas ćemo verovatno videti povećanu volatilnost i taktičko trgovanje uoči prepolovljenja", kaže u napomeni Markus Svanepoel, izvršni direktor londonske bitkoin i kripto razmene Luno.

Već je uočen porast volatilnosti tokom prošle nedelje. Nakon što je započela prošle nedelje po ceni ispod 9.000 USD, cena bitkoina porasla je na preko 10.000 USD pre nego što se korigovala tokom vikenda.

"Povratak na 8000 dolara ne bi bio veliko iznenađenje", rekao je Rič Rosenblum, suodgovornik trgovanja GSR-ovog proizvođača kripto-tržišta sa sedištem u Hongkongu, dodavši, "verovatno ćemo videti povećanu volatilnost do maja , uz pandemiju, trajne podsticajne mere i prepolovljenje".

Bitkoin je jedna od kategorija imovine s najboljim povratom u razdoblju pada na globalnim tržištima u martu, s time da se cena bitkoina više nego udvostručila s najnižih vrednosti od oko 4000 dolara.

Mnoge menjačnice bitkoina i kriptovaluta izvestile su o povećanom broju korisnika i većoj količini trgovanja.

"Bitkoin je porastao preko 100 odsto u poslednjih nekoliko meseci i verujemo da je veći deo tog porasta upravljan stalnom potražnjom maloprodaje", rekao je Skot Frimen, suosnivač kompanije JST kapital, sa sedištem u Njujorku.

"Očekujemo stalnu volatilnost, ali očekujemo da ćemo videti bitnu dugoročnu nagradu za rizik u bitkoinu i takođe očekujemo da njegovo kretanje neće biti u korelaciji s tradicionalnim financijskim kategorijama imovine."

U međuvremenu, zajednicu bitkoina i kriptovaluta prošle nedelje prodrmala je informacija da legendarni makroinvestitor Pol Tudor Džons kupuje bitkoin kao zaštitu protiv inflacije za koju smatra da dolazi kao posledica koronavirusa i štampanja novca centralnih banaka, a što je izazvano ekonomskim zastojem usled pandemije.

U pismu klijentima Džons je rekao da ga bitkoin podseća na ulogu koju je zlato igralo sedamdesetih.

"Mislimo da bi ovo mogao biti presudni trenutak za bitkoin", rekao je Frimen reagujući na Džonsovo pismo.

"S obzirom na krizu zbog pandemije kovida 19 i jednostavnu monetarnu politiku glavnih centralnih banaka, stvarni novac i makroinvestitori sve su više zabrinuti zbog vrednosti tradicionalnih financijskih sredstava", rekao je Frimen.

"Prošle nedelje primili smo nekoliko poziva institucionalnih ulagača koji bitkoin sada vide kao veliku zaštitu protiv jednostavnih politika novca i nadasve globalne recesije. "
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.