Izvor: Luftika.rs, 05.Jun.2020, 10:25

Korona i prostitucija: Pravilnik o ponašanju tokom seksualnih usluga u Nemačkoj, zemlji legalizovane prostitucije

– Dokle god se sprovodi higijenski koncept, razlika izmedju odlaska kod kozmetičara i u bordel ne postoji. Bordel sam po sebi nije žarište infekcije. U svakom slučaju, ni manje ni veće od jednog frizerskog salona – stav je kojim je Profesionalno udruženje za pružanje erotskih i seksualnih usluga u Nemačkoj (BesD) odgovara na predlog jedne grupe poslanika, koja aktuelne mere protiv pandemije želi da iskoristi za konačni obračun s prostitucijom.
Seksualni radnici su medjutim, spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da se suprotstave i zahtevaju pravo na povratak na posao.
Kada je 16. marta u Nemačkoj uvedena mera zabrana kontakata, njom su, izmedju ostalog, obuhvaćene i javne kuće, bordeli i slične ustanove ovog tipa, čime je veliki broj seksualnih radnika ostao bez posla, a samim tim i izvora prihoda.
Iako državna finansijska pomoć nije izostala – seksualni radnici u Nemačkoj imaju ista prava na pomoć kao i ostali privatnici, a Udruženje BesD obezbedilo dodatni fond za kolege koje rade „na ulici“ i nemaju pravo na subvenciju države, povratak na posao je ono za šta se ova branša trenutno bori.
I to sa 16 poslanika SPD i CDU, koji, kako navodi „Tagesspiegel“ prostituciju i socijalnu distancu smatraju nepomirljivim suprotnostima.
– Trebalo bi da je jasno da bi prostitucija u epidemiološkom smislu imala ulogu rasadnika zaraze: socijalna distanca je neuklopiva sa seksualnim činom. Osim toga je pozicija zaposlenih u ovoj branši ispod svakog dostojansva, uništavajuća i nepravedna prema ženama – navodi se u pismu, koje je 16 poslanika SPD i CDU prošle nedelje uputilo na adresu rukovodstva svih nemačkih republika, a koje je, prema mišljenju članova Udruženja za pružanje erotskih i seksualni usluga, ne samo „ekstemno uvredljivo, već i potpuno pogrešno“.
Prema njihovom mišljenju, pismo poslanika je pokušaj da se trenutna kriza iskoristi za potpunu zabranu prostitucije, koja je od 2001. godine u Nemačkoj priznata kao samostalna delatnost.
Umesto zabrane, iz Udruženja poručuju da se vlast mora ozbiljnije pozabaviti postojećim studijama i uspostaviti komunikaciju sa branšom.
– Jedino ravnopravan tretman našeg zanata sa ostalim zanatima može seksualnim radnicima pružiti zaštitu. U protivnom, žene će otići u „podzemlje“, gde je poštovanje mera zaštite upitno – smatraju u Udruženju i naglašavaju da je njihov posao čak i u vreme pandemije moguć.
Da to nisu tek prazne reči i da članovi BesD ozbiljno shvataju trenutnu situaciju, dokazuje i činjenica da se na internet-stranici Udruženja već nalazi Higijenski koncept, izrađen u saradnji sa zdravstvenim institucijama i detaljno razradjen na čak devet strana.
Uz opštevažeće mere predostrožnosti – obavezno nošenje maske, dezinfekcija ruku i prostora i uzimanje kontakt-podataka, u njemu su precizno objašnjene svi koraci u radu – od zakazivanja termina i priprema za susret, do pružanja usluga.
Tako su, na primer, prema Konceptu, grljenje i pružanje ruke pri pozdravljanju zabranjeni čak i kad su u pitanju stalni klijenti, najmanje dozvoljeno rastojanje izmedju glava učesnika odnosa ograničeno na minimalno dužinu podlaktice, a pružanje erotskih i seksualnih usluga moguće samo jednoj osobi u jednom terminu.
Ukoliko se radi „od kuće“, svi predmeti u kojima je klijent bio u dodiru moraju biti dezinfikovani, a odeća nošena tokom pružanja usluge, oprana na 60 stepeni običnim, ili na 40 stepeni dezinfekcionim deterdžentom.
Kad je o radu „na ulici“, odnosno u autu reč, seksualni radnici trebalo bi tako da, osim maske i dezinfekcionog sredstva, pri susretu imaju papir, olovku i koverat, kako mogli uzeti neophodne podatke, a nakon pružanja usluga, klijenta posavetovati da nakon susreta najmanje deset minuta otvori prozore i izluftira vozilo.
Da li treba legalizovati prostituciju u Srbiji?

Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.