Konferencija Kriznog štaba: ZDRAVSTVENI SISTEM NA IVICI PUCANJA, šta ako popunimo kapacitete? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2020, 15:27

Konferencija Kriznog štaba: ZDRAVSTVENI SISTEM NA IVICI PUCANJA, šta ako popunimo kapacitete? (VIDEO)

Pratite uživo najnovije informacije

Epidemija korona virusa u Srbiji i dalje traje, sve više opština proglašava vanrednu situaciju. Krizni štab je danas doneo najnovije mere koje se odnose za celu Srbiju, a to su nošenje maski i na otvorenom, u slučaju da je nemoguće držati propisanu fizičku distancu, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i zabranu okupljanja više od deset osoba.

Preporuka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da i deca počnu da nose maske. Ove mere će važiti od petka, 17. jula 2020. godine.

Krizni štab danas je razmatrao i proširenje kapaciteta bolnica koje su u kovid kovid sistemu. U Beogradu to bi trebalo da bude Institut za reumatologiju, a takođe i širom Srbije trebalo bi da budu otvorene nove kovid bolnice. Kako se saznaje, to će biti u Aleksincu, Niškoj Banji, Vrnjačkoj Banji, Bujanovcu, Aranđelovcu...

Komentarišući objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija imati vakcinu protiv korona virusa do kraja godine, pokrajinski sekretar Zoran Gojković je rekao da Srbija već sada mora da stane u red za dobavljanje vakcine.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da Srbija radi sa najozbiljnijim kućama koje istražuju vakcinu, i da, kada dođe do pronalaska iste, možemo da stanemo u red i da ćemo zbog tih kontakata sigurno biti jedna od zemalja kojima će vakcina biti dostupna.

Ona je rekla da, uprkos svemu, ta vakcina mora da prođe sve kriterijume i da se u našoj zemlji nikada neće koristiti nebezbedna vakcina.

Kada su u pitanju privatne zdravstvene ustanove dr Kisić je rekla da je svaka ustanova koja ima kapacitete da radi seroloških testova i više nego dobrodošla.

Međutim, postoje određeni uslovi koje te laboratorije moraju da ispune. U ovom momentu je sedam privatnih laboratorija podnele zahteve da rade testiranja i njima će biti u toku dana dostavljeni uslovi koje moraju da ispune.

- Zdravstveni sistem Republike Srbije je blago rečeno prenapregnut, kapaciteti su napregnuti skoro do maksimuma. Mi iz dana u dan pokušavamo da otvaramo nova odeljenja i proširimo kapacitete da bi stigli da hospitalizujemo sve - rekao je Zoran Gojković.

On je objasnio da u Srbiji nema dovoljno lekara koji bi mogli da se uključe u kovid sistem i da su oni koji se već pet meseci bore protiv korone već iscrpljeni-

- Neće biti dovoljno lekara da vam pruže pomoć - rekao je Gojković.

On je rekao da je zdravstveni sistem Srbije sada na prekretnici.

Dao je i primer teškog posla medicinskih radnika koji na više od 30 stepeni rade u skafanderima i sa teškim pacijentima koji zahtevaju celodnevnu negu.

Gojković je još jednom apelovao na sve da poštuju mere.

- Mi možemo otvarati hiljadu Arena, hiljadu Sajmova - nema ko tu da leči.

Kada je u pitanju Torlak, dr Kisić je rekla da se na snimcima mogu videti osobe koje žele da se testiraju na sopstveni zahtev, da li zbog putovanja ili zbog nekog drugog razloga. Ona je dodala da su lekarima trenutno prioritet pacijenti, oni koji imaju simptome.

- To su osobe koje žele da se testiraju na lični zahtev, uglavnom zbog putovanja. Ali, iako tamo želite da se testirate, postoje liste čekanja. Prioritet su pacijenti bez obzira što razumemo svačiju želju da se testirea. Sve osobe koje su danas čekale dobile su termine za testiranje. Samo je danas bilo 250 ljudi koji su došli da se testiraju na lični zahtev. Sama činjenica da je neko uplatio tesitranje ne znači da će brže da se testira jer su prioritet pacijenti - objasnila je Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju broj zaraženih i uticaj protesta na to, Zoran Gojković je objasnio da je sama starosna struktura zaraženih dovoljan pokazatelj da su protesti doprineli povećanju broja zaraženih.

Kada je reč o situaciji u Beogradu i Novom Sadu Kisić Tepavčević i Gojković rekli su da je primetan rast obolelih, posebno kod mlađe populacije. Ona je rekla da su naravljene sve mere preporuke da se smanji izloženost virusu, a da je svako drugo okupljanje bio rizik i potencijalno mesto zaražavanja. Kako je istakla najveći broj obolelih pripada grupi koja se najviše izlaže rizičnim situacijama.

Gojković je rekao da se s obzirom na fluktuaciju može desiti i porast broja obolelih i kada je u pitanju starija populacija. On je istakao da ovo mora biti zajednička borba u celini jer bolest ne bira i da ima i mladih koji su na respiratoru, ali i preminulih.

- Mlađi imaju mnogo veći broj kontakata i manje poštuju mere. Mi smo i prošle nedelje sugerisali da ćemo imati povećan broj obolelih u ovoj nedelji. U Novom Sadu sada registrujemo 80 slučajeva dnevno, a prošle nedelje je to bilo oko 50. Znači da ono što se dešavalo pre 7-10 dana bilo nepovoljno za nas. To su osobe mlađe dobi, i verovatno su i protesti doprineli porastu obolelih. Ono što je opasno i čega se bojimo jeste to što su mlađe osobe - koje su u većini obolelih, sada ostvaruju kontakte i sa svojim starijima - rekao je on.

Kada je u pitanju nošenje maski na otvorenom, dr Kisić je objasnila da je to obavezno ukoliko ne može da se obezbedi dovoljna fizička distanca.

- Što se tiče starosne granice - rekla je doktorka - ne postoji ni jedan uzrast koji je bezbedan. Što se tiče zaštite najmlađih stanovnika, ona se primenjuje kao i za najstarije.

Preporučuje se da roditelji najmlađu decu ne dovode u situaciju da su u velikim gužvama, tj. da ih ne vode tamo gde će biti velikog broja ljudi.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da nema uvid u to koji se lekovi daju, ali da je u toku osma revizija protokola o lečenju. Kako je naglasila i pacijenti u Srbiji dobijaju najbolju moguću terapiju i da primaju ono što je iskustvo struke pokazalo da ima najviše efekta.

Na pitanje da li preventivne mere imaju smisla Kisić je rekla da imaju smisla ukoliko ih se svi pridržavamo i da ne možemo da vidimo rezultat ukoliko se svi ne budemo tako ponašali.

Ona je rekla da ovaj virus zahteva ljudsku ćeliju da bi opstao.

Dr Kisić Tepavčević je objasnila da je najveći broj hospitalizovanih iz starosne grupe od 30 do 39 godina, a za njom sledi grupa od 40 do 49 godina.

Ona je rekla da je trenutno najviše hospitalizovana grupa mlađih osoba, za razliku od aprila, kada je starija uzrasna grupa imala težu kliničku sliku i komplikacije.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je o situaciji na Kosovu rekla da je hospitalizovano 75 pacijenata u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, troje sa ovog područja je u KBC "Dragiša Mišović", dve osobe u Nišu i jedna u Kragujevcu, dok je jedna osoba preminula.

- Situacija u Novom Pazaru i okolini je složena. Uz asistenciju Vojske srbije, imamo dovoljno mesta za prijem novih pacijenata. Što se tiče opreme, Opšta bolnica u Pazaru je opremljenija nego neke bolnice u Beogradu i širom Srbije. Najteži pacijenti se zbirnjavaju u respiratornij jedinici gde radi dovoljan broj medicinskog osoblja - rekao je Slobodan Milisavljević, načelnik pulmologije bolnice u Kragujevcu.

Na pitanje zašto se i dalje čeka dugo na testiranje dr Kisić Tepavčević rekla je da se povećao broj osoba koje žele da se testiraju i da je bilo onih koje su to tražile bez ikakvih osnova.

- Bilo je osoba koje su i nekoliko puta u toku jedne nedelje želele da se testiraju. Ja vam ne mogu reći koj je to momenat, ali sigurno je da je to bio onaj kada je bila najmanja aktivnost virusa. Imamo i povećan broj zahteva zbog putovanja, i u jednom momentu testovi jesu preusmereni za zavode i institute da bi se vršila kontrola i racionalizacija potrošnje - kazala je ona.

Dr Kisić Tepavčević je objasnila da su osobe koje imaju tešku kliničku sliku, a nisu im stigli rezultati testova, hospitalizovane i da se u toku lečenja oni tretiraju kao mogući kovid pozitivni i da njihovo lečenje ne zavisi od rezultata testa, već od kliničke slike.

- Na žalost - rekla je doktorka - naši lekari su već sada jako iskusni i mogu da prepoznaju kliničku sliku zaraženih korona virusom.

Kada je reč o spekulacijama u medijama vezano za informacije koje nisu proverene dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je uloga medija ogromna i da infformacije treba da budu pravovremene, ali prvo tačne i proverene.

U Srbiji je na današnji dan registrovano još 351 osoba, na respiratorima je 169 osoba. Broj ukupno hospitalizovanih pacijenata u poslednja 24 sata je 234. U poslednjih 24 časa preminulo je 11 pacijenata.

U Srbiji je do današnjeg dana testirano ukupno 515.395 osoba, 19.334 je registrovano, a preminulo je ukupno 429 osoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.