Konferencija Kriznog štaba: Preminulo pet osoba, pravila o školskoj godini naredne nedelje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 15:21

Konferencija Kriznog štaba: Preminulo pet osoba, pravila o školskoj godini naredne nedelje (VIDEO)

Najnoviji podaci o epidemiji korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 9.922 osobe, njih 276 je pozitivno, a preminulo je pet osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata. To je neznatan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pad u odnosu na juče, kada smo imali 120, što je takođe brojka koja i dalje upozorava na opasnost od korona virusa.

U Republici Srbiji je do 15 časova 7. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 27.608 potvrđenih slučajeva kovid-19. Hospitalizovano je 230 osoba, a otpušteno 382 pacijenta.

Do danas je u Republici Srbiji testirano  ukupno 733.059 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 626.

Tokom današnjeg dana, doktorka Darija Kisić Tepavčević i ostali članovi Kriznog štaba imali su sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom Mladenom Šarčevićem o predstojećem polasku dece u školu i merama koje treba doneti kako bi se nastava odvijala bezbedno po decu i njihove nastavnike.

- Imali smo danas sastanak koji se odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela školske nastave za decu koja pohađaju osnovne i srednje škole. Uzeti su u obzir iskustva i rezultati tokom prethodne školske godine u vreme pandemije, ali i drugih zemalja koje su se našle u istoj situaciji. Imamo jasne smernice, ostalo je još par elemenata da se se usaglasi, ali početkom sledeće nedelje znaćemo sve detalje i kompletan plan rada škola. Svi ćete biti obavešteni o tehničkim pitanjima na početku sledeće nedelje - istakla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinara o broju pacijenata koje su ozdravili od koronavirusa i koliko je pacijenata hospitalizovano na Infektivnoj klinici doktor Goran Stevanović je saopštio da se u toj ustanovi nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju.

-Što se tiče demografskih karakteristika pacijenata, u julskom delu bile su osobe srednjeg i mlađeg doba, a sada su uglavnom starije životne dobi, ali je broj tih pacijenata manji - rekao je dr Stevanović.

Doktor Zoran Gojković je rekao da sliku sa Infektvine klinike u Beogradu možemo preslikati na sliku u KC Vojvodine.

-Trenutno se tamo leči 240 pacijenata i to je jedan deo koji nije otpušten na kućno lečenje. Što se tiče broja pacijenata i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem i aktivno i novootkrivenih obolelih - rekao je dr Gojković dodajući da se povećava broj obolelih u Leskovcu i Kruševcu.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje o ukrštanju koronavirusa sa sezonskim gripom i objasnila da je sudar te dve respiratorne infekcije vrlo izvesna.

-Sudar te dve respiratorne infekcije je vrlo izvesan i to u zimskom periodu. Vidimo da infekcija korone ne jenjava ni za vreme letnjih meseci, ali ako gledamo prethodne godine, grip očekujemo od kraja oktobra pa sve do marta. Istakla bih da smo najveće brojeve obolelih od gripa imali u februaru - rekla je dr Kisić i dodala:

-Najveći pikovi obolevanja od grupa su od decembra do februara, tako da je jako bitno da znamo, jeste da opšte mere prevencije koje primenjujemo sada, su isto mere prevencije i za virus gripa. S tim da kada je grip u pitanju, postoji i vakcinacija koja nam značajno pomaže u borbi sa ovim virusom - rekla je dr Kisić.

Dr Kisić je rekla da je istraživanje kontakata jedna od osnovnim protivepidemijskih mera kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest.

-Postoji veliki broj asimptomatskih nosilaca, pa tako svi treba da se ponašamo kao potencijalni prenosioci bolesti. Svi tako treba da se ponašamo - rekla je dr Kisić.

Ona je dodala da se istraživanje prvo fokusira na porodične kontakte, gde se sprovode odgovarajuće mere.

-Takođe, svaki kontakt se razmatra, pre svega da li je bio rizičan ili ne. Ukoliko jeste, u skladu sa tim se i donose odluke, gde je krajnja instanca rešenje sanitarne inspekcije i stavljanje u kućnu izolaciju - rekla je dr Kisić i dodala da je ipak najbolje da se svi ponašamo kao da smo potencijalni prenosioci.

Dr Gojković je, komentarišući vakcinaciju, rekao da o tome mora mnogo da se govori i priča, ali i nešto na čemu će se insistirati u narednom periodu.

-Vakcinacija će omogućiti da se deo problema koji imamo smanji i stavi pod kontrolu. U sledećem vremenskom periodu, biće na stotine različitih tumačenja i razmišljanja, i nama jedino preostaje da slušamo struku i ono što ljudi koji se razumeju u to i koji stoje iza svega toga znanjem i titulama - rekao je dr Gojković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.