Konfederacija Sindikata RS tuži poslodavce zbog pritiska na radnike

Izvor: Capital.ba, 03.Apr.2020, 14:26

Konfederacija Sindikata RS tuži poslodavce zbog pritiska na radnike

BANJALUKA – Konfederacija Sindikata Republike Srpske upozorila je da će tužiti sve poslodavce koji vrše pritisak da se radnici odreknu dijela svojih primanja u korist Fonda solidarnosti, iako je ovaj prijedlog Vlade Republike Srpske sugerisan dobrovoljno. Vlada RS imajući u vidu epidemološku situaciju u Republici Srpskoj, uzrokovanoj virusom korona, donijela je prijedlog po kojem se zaposlenima predlaže da se odreknu dijela >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << svojih primanja za mjesec mart  u korist Fonda solidarnosti radi sprečavanja daljih štetnih posljedica, te saniranje trenutnih, a za koja su potrebna dodatna novčana sredstva. Premijer Vlade RS Radovan Višković krajem marta sugerisao je svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše javne funkcije, državnim službenicima, namještenicima, te direktorima javnih preduzeća, ustanova i fondova da se odreknu dijela svoje neto plate za mart u iznosu do 20 posto u korist Fonda solidatnosti za obnovu RS, a takođe i ostali zaposleni da se odreknu dijela svojih zarada u skladu sa svojim primanjima. “Naša preporuka da za primanja do 1.000 KM to bude do pet odsto od neto plate, a za primanja preko 1.000 KM do deset posto”, rekao je Višković tada novinarima. Međutim, iz Konfederacije Sindikata RS ističu da se ovaj prijedlog Vlade RS zlouopotrebljava te mnogi poslodavci vrše pritiske na radnike, a samim tim i krše njihova prava. „U proteklom periodu svjedoci smo pojave da pojedini direktori i rukovodioci ovaj predlog Vlade provode na taj način tako što vrše pritisak na zaposlene da se odriču dijela svoje zarade . Na taj način se direktno krši Zaključak Vlade RS , Zakoni , Кolektivni ugovori, Pravilnici kao i zagarantovani principi dobrovoljnosti i solidarnosti“, kategorični su iz Konfederacije Sindikata RS. Apeluju sve Sindikalne organizacije koje djeluju u okviru Кonfederacije Sindikata Republike Srpske da o svim zloupotrebama ovoga Zaključka Vlade RS obavijeste Predsjedništvo Кonfederacije Sindikata Republike Srpske kako bi preko Advokatske kancelarije Stevanović protiv istih podnijeli tužbe. CAPITAL: D.Eremija Чланак Konfederacija Sindikata RS tuži poslodavce zbog pritiska na radnike се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

"SOLIDARNOST, ALI NA SILU" Sindikat tvrdi da direktori teraju radnike da se odreknu dela plate

Izvor: Blic, 03.Apr.2020

Pojedini direktori i rukovodioci u RS vrše pritisak na radnike da se odreknu dela plate u korist Fonda solidarnosti RS, iako su uplate u taj fond ni po zakonu ni po zaključku Vlade RS nisu obavezne, nego se temelje isključivo na dobrovoljnosti, upozorili su iz Konfederacije sindikata RS.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.