Izvor: RTS, 05.Feb.2022, 07:03

Koji su putevi i prečice za pokretanje sopstvenog posla

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje. Prioritet imaju mladi do 30 godina i sa dobrim biznis planom. Ipak, mnogo je prepreka sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju.
Kada je odlučila da stare zanate oživi na sasvim novi način, Milica je znala da je to njen budući posao. Uzela je stvar u svoje ruke i sa koleginicom pokrenula jedinstvenu platformu za učenje umetničko-zanatskih veština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Korona je odigrala veliku ulogu. Ona nam je prvo oduzela stari posao, to je bio rad sa penzionerima i pogurala nas da pokrenemo sopstveni posao. Ideja je da žene mogu da nauče i onlajn te zanate, ranije su one učile od mame, od bake, one starije su imale domaćinstvo u školama", navodi Milica Prodanović iz onlajn umetničke škole.
Koja su to sve zanimanja deficitarna i u kojim oblastima mladi imaju najviše šansi za uspeh raspitivali smo se u Uniji poslodavaca Srbije.
"Široka je lepeza i izuzetno je veliki raspon zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Nedostaju ljudi u sektoru saobraćaja, u informacionim tehnologijama, a zanatska zanimanja su već odavno prepoznata kao deficitarna zanimanja u Srbiji", ukazuje Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.
Uprkos koroni i nepovoljnim uslovima na tržištu raste broj mladih preduzetnika, pokazuju podaci APR-a. U Srbiji posluje oko 280.000 preduzetnika od čega nešto više od trećine čine početnici. Mnogo je lekcija koje mladi pokrećući sopstevni posao moraju da savladaju.
"Recimo jedna od veština koja mi je bila najdragocenija to je pošto sam se bavila fotografijom sada je bilo potrebno da se iz fotografije prebacim u snimanje i to je recimo veština koja mi je bila potrebna. Druga na samom početku – strpljenje i vreme koje je potrebno da prođe jer svi mi očekujemo da će to da se desi preko noći da će neko odmah da se oduševi našim proizvodom, a u suštini, nije baš tako", dodaje Milica.
Ljiljana Pavlović ističe da mladi moraju u kontinuitetu da razvijaju sve svoje veštine.
"Najpre da prepoznaju ono što najviše vole, da prepoznaju ona zanimanja prema kojima imaju najviše afiniteta i u tom smislu da se grade", kaže Pavlovićeva.
A novi posao gradi se i na tuđim greškama i iskustvima.
"U mom slučaju dosta su bili dragoceni ti razgovori sa drugim preduzetnicima, te neke druge preduzetničke priče ali ne u svetu već kod nas i ja sam se tako motivisala da je moguće", priseća se Milica.
Koji je recept za napredak u poslu, to mladi preduzetnici mogu pitati i neke od 250 najuspešnijih srpskih privrednika. U toku je konkurs za besplatno učešće na Vivaldi forumu na Mokroj gori.
"Mogu učestvovati tako što će snimiti video u trajanju od 90 sekundi i u njemu objasniti zašto treba da dobiju uživo ili onlajn kotizaciju. Pripremili smo 12 kotizacija za učešće na celokupnom događaju koji će održati od 23-25. marta. Tema ovogodišnjeg foruma je biznis bez granica, mi smo se potrudili da okupimo ljude koji su svojim postupcima i delima izašli iz nekog standardnog okvira i napravili nešto više u svetu biznisa", objašnjava Stefan Đuričić, rukovodilac Vivaldi foruma.
Da bi mladi za početak pokrenuli ili unapredili sopstveni posao važno je da budu strpljivi i ne odustaju od početne ideje iako im se učini neisplativom. Vreme, trud i rad pokazaće da i oni mogu da izađu iz okvira i izgrade svoje ime u svetu biznisa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.