Klinički centar u Kragujevcu dobio dvesta novih kiseoničkih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 16:44

Klinički centar u Kragujevcu dobio dvesta novih kiseoničkih mesta

Klinički centar u Kragujevcu dobio je dvesta novih kiseoničkih mesta u sklopu rekonstrukcije kiseoničke mreže koju sa 12, 5 miliona dinara finansira Ministarstvo zdravlja. U Šumadiji prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje prisutnost korona virusa potvrđena je kod 537 testiranih pacijenta, dok se u kućnoj izolaciji nalazi više od pet hiljada ljudi.

Pacijenti različite starosne dobi i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čekaju u velikim redovima ispred kragujevačke kovid ambulante. Između 10 % i 15 % novozaraženih odlazi na bolničko lečenje.

"U poslednje vreme imamo jako veliki broj pregleda, 760 do 780 i na ivici smo da imamo i 800 pregleda dnevno. Ono što mogu reći jeste da imamo dosta i dece sada koja se upućuju ovde kod nas na testiranje. Mi ovde radimo sada i taj antigenski brzi test pored PCR testa", kaže Svetlana Pejković, doktorka opšte prakse u Kovid ambulanti u Kragujevcu.

"Država je preduzela sve što može i 200 novih kiseoničkih mesta i mnogo će značiti i znači to što imamo dve Kovid respiratorne ambulante. Prva radi do 24 sata od ujutru od sedam svaki dan u nedelji, a Zastavina ambulanta radi od ujutru do 20 časova uveče", kaže Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Prema poslednjim podacima u Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 223 pacijenata, od toga 22 se nalazi na respiratoru.

Privremena Kovid bolnica na Šumadija sajmu jedan je od deset bolnica u kovid sistemu Kliničkog centra u Kragujevcu. Trenutno ima nešto više od 120 slobodnih kreveta za pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

"Trenutno imamo 34 pacijenta, od njih je šestoro na kiseoniku i to na nižim protocima do osam litara. Dve trećine pacijenata je iz Beograda a ostali su iz Kragujevca i okoline", kaže Ljiljana Mirkov, koordinatorka privremene Kovid bolnice na Šumadija sajmu u Kragujevcu.

Lokalni krizni štab razmatra i mogućnost otvaranja treće kovid ambulante kako bi se smanjio pritisak pacijenta na već postojeće a ukoliko se ukaže potreba u planu je i otvaranje još jedne privremene kovid bolnice u hali Park.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.