KORONA SE TAKO NAJBRŽE PRENOSI: Dr Darija Kisić Tepavčević otkriva šta MORAMO DA IZBEGAVAMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2020, 07:48

KORONA SE TAKO NAJBRŽE PRENOSI: Dr Darija Kisić Tepavčević otkriva šta MORAMO DA IZBEGAVAMO

Faktor rizika.

Govoreći o načinu širenja zaraze koronavirusom, Darija Kisić Tepavčević je navela da su proslave bile najriskantniji događaji jer, kako je rekla, pevanje je i te kako značajan način prenošenja.

To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bismo morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je koronavirus aktivan - objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolozi i lekari u našoj zemlji apeluju da se građani ponašaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odgovorno, zbog ponovnog "uzleta" epidemije u Srbiji. Dr Predrag Kon je rekao juče da je aktivnost korona virusa je sve veća i da se nalazimo u maksimumu koji će trajati makar još nedelju dana.

Prema njegovim rečima, povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica je povećane aktivnosti virusa.

- Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga - istakao je Kon.

Drugi pik prvog talasa korona virusa u Srbiji pokazuje svoju snagu - u poslednja 24 sata testirano je 8.626 osoba, 272 je pozitivno, a četiri osobe su preminule.

- Osnovno je da shvatimo da je među testiranima, recimo u Beogradu, i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere. Zaštita maskama kada ih svi koriste je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra - naglasio je Kon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.