KORONA NAPADA NAJSLABIJU TAČKU U TELU MLADIH PACIJENATA: Podmukli virus može da ubije ako se ne otkrije na vreme!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 22:33

KORONA NAPADA NAJSLABIJU TAČKU U TELU MLADIH PACIJENATA: Podmukli virus može da ubije ako se ne otkrije na vreme!

Težu kliničku sliku imaju i osobe od tek 20 godina, koje i ne znaju da im je narušen rad nekog organa sve dok im novi virus ne oslabi ceo organizam

U Srbiji već danima raste broj obolelih od korone, a među njima je sada najviše mladih između 20 i 50 godina, od kojih neki imaju i težu kliničku sliku. Stručnjaci objašnjavaju da i mladi mogu imati neku hroničnu bolest ili narušen rad nekog organa, za šta pre nisu ni znali, a da ovaj virus nalazi slabu tačku kako bi zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oslabio ceo organizam.

Samo u Beogradu je trenutno više od 210 studenta pozitivno na koronavirus, a imunolog Srđa Janković objašnjava da povećanje broja mlađih pacijenata odslikava i mehanizam zaražavanja.

Komplikacije

- Rizik od komplikacija kod mladih je manji nego kod starijeg stanovništva, ali svako može da ima Ahilovu petu, a da to i ne zna. Mladi nisu najrizičnija grupa, ali u svakoj grupi ima osoba koje su osetljive, a da to ne i znaju - rekao je dr Janković i dodao da dokle god je koronavirus prisutan u populaciji, ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

Infektolog i dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Beogradu prof. dr Dragan Delić objašnjava za Kurir da pretpostavlja da sada više obolevaju mlađi, jer se oni više kreću, a samim tim su više na izvoru zaraze.

- Starija populacija je svakako odgovornija i više se čuva, dok se mladi više kreću, od utakmica do klubova, i samim tim imaju više šansi da obole. Povodom toga da sada dolaze i mladi s teškom kliničkom slikom, mislim da je to igra statistike. Ako ima više mladih pacijenata, ima više šansi da neko od njih razvije i težu sliku ili da ima neku slabost za koju nije ni znao. To nije dokaz i ne postoji nijedna međunarodna studija koja bi potvrdila da se virus promenio, postao virulentniji ili počeo više da napada mlade - kaže dr Delić

Starosna struktura

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, koji je sada kovid bolnica, kaže da je starosna struktura njihovih pacijenata trenutno 52,3 godine:

- Ovaj virus napada pre svega respiratorni sistem, a radi se o tome da kod onih koji imaju hronična oboljenja dovodi do pada imuniteta i pogoršanja tog hroničnog oboljenja. Trenutno imamo oko 300 pacijenata, oni koji imaju zapaljenje pluća se leče kiseonično, ali uglavnom su u stabilnom stanju. Kod nas dolaze građani uglavnom sa simptomima kašlja i visokim temperaturama, ali naravno i asimptomatski slučajevi, koji se s terapijom otpuštaju na kućno lečenje. Molim građane da se ne leče sami.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OVOME SE NIKO NIJE NADAO Sve više mladih sa teškom kliničkom slikom, evo ko je NAJUGROŽENIJI OD KORONE

Izvor: Blic, 01.Jul.2020, 00:23

U Srbiji već danima raste broj obolelih od korone, a među njima je sada najviše mladih između 20 i 50 godina, od kojih neki imaju i težu kliničku sliku. Stručnjaci objašnjavaju da i mladi mogu imati neku hroničnu bolest ili narušen rad nekog organa, za šta pre nisu ni znali, a da ovaj virus...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.